ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Se deschid negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina

09:17 | 15.12.2023 Categorie: Republica Moldova din exterior

Deutsche Welle:

Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Oficialul european a mai anunțat că, la aceeași reuniune, Georgiei i-a fost oferit statutul de țară candidată. De asemenea, UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins „gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare” și a cerut Comisiei Europene să raporteze până în martie 2024, pentru a putea fi lută o decizie.

Siegfried Mureșan: „Urmează modernizarea Moldovei”

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană este cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obținerea independenței, a comentat europarlamentarul roman Siegfried Mureșan. „Decizia de astăzi este confirmarea că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare și reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene și a tuturor țărilor membre. Autoritățile de la Chișinău vor beneficia de asistență financiară și tehnică crescută din partea Uniunii Europene pentru a pregăti țara de aderare. Procesul de aderare va crește, totodată, nivelul de trai din țară, astfel că cetățenii Republicii Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă”, se arată într-o declarație de presă a europarlamentarului român.

Reacții de la Chișinău


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Consiliului European, menționând că aceasta este o victorie a tuturor cetățenilor țării: „27 de șefi de state și de guverne din UE au zis „da” pentru Moldova, au zis 'da' pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au optat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, se arată în mesajul, președintei Sandu.

„Știm ce avem de făcut. Suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE”, a reacționat, la rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

„Mulțumim și prietenilor noștri de la București, europarlamentarilor de la Bruxelles și tuturor celor care ne-au sprijinit în acest parcurs. Suntem adepții unui proces de negocieri echitabil și bazat pe merite și noi vom continua să ne facem conștiincioș tema pentru acasă. Împreună vom scrie istoria Europei!”, se arată în mesajul președintelui Paramentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Nicu Popescu: „Este începutul drumului nostru către statutul de membru UE”

„Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Decizia de astăzi reprezintă un moment istoric pentru Moldova, marcând cel mai important pas de până acum către aderarea noastră la marea familie a Uniunii Europene. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale”, a comentat șeful diplomației dela Chișinău, Nicu Popescu.

link: https://www.dw.com/ro/consiliul-european-deschide-negocierile-de-aderare-cu-moldova-%C8%99i-ucraina/a-67726015

 

 

img23010190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!