ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Cel mai mic muzeu din țară se află la Vorniceni

15:30 | 12.02.2024 Categorie: Moldova Turistică

La marginea satului Vorniceni, în raionul Strășeni, se află un muzeu rural cu totul deosebit. Deși modest ca mărime, acest loc adăpostește o colecție impresionantă de obiecte cu povești care dezvăluie viața și tradițiile comunității locale.

Vorniceni, a fost menționat pentru prima data în documentele din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, fiind întemeiat de către un vornic al domnitorului, de unde vine și numele localității.

„Aici pornesc primele înscrieri în manuscrisele lui Alexandru cel Bun. Mergând spre mănăstirea Căpriana a văzut o vale frumoasă și a coborât la poalele dealului, unde să întindea un cătun pe nume Dumești. Vornicului de la Curtea Domnească i-a plăcut foarte mult această zonă, oamenii, tradițiile, portul, obiceiurile și a vrut să se stabilească în această zonă. Nu era simplu, el fiind „mâna domnitorului” nu se putea desprinde de Curtea Domnească și să întemeieze o familie. Până la urmă, Alexandru cel Bun a cedat și i-a dăruit zece sate din regiune. Aceste sate s-ar mărgini cu unele din raionul Hâncești, Nisporeni, Călărași și Strășeni. Ideea muzeului pornește de la această poveste. Acel drum se află aici sus, cu o panoramă extraordinară unde pot fi văzute cinci sate ca în palmă”, ne-a povestit Elena Lazarev, fondatoarea muzeului.

Vorniceni este satul de baștină al Elenei Lazarev. Antreprenoarea a hotărât să valorifice locul unde și-a petrecut copilăria, creând un muzeu cu accent pe tradiții.

„Muzeul a fost inaugurat în 2019, fiind construit după modelul casei vechi, în memoria părinților. Schița a fost făcută de Ion Budeci, de la Ministerul Culturii. Tot el a proiectat toate anexele: amfiteatrul, sala, foișorul, locurile de parcare. Așa am devenit Complexul cultural „Vatra Dumeniului”, ne-a spus Elena Lazarev.

Muzeul prezintă zestrea miresei, portul popular, tradițiile și obiceiurile locale.

„La noi în casă se țesea. Mama țesea. Bunica era din 1908. Ea multe ne-a povestit despre elementele tradiționale, chiar dacă eram copii și nu le dădeam multă importanță. Odată ea mi-a zis despre covorul care se numește „cupa de împărtășanie”, ne-a povestit Elena Lazarev.

Potrivit Elenei, covoarele respective erau specifice acestei zone și erau întinse la picioarele mirilor când se cununau. Pe ele erau reprezentate trei cupe: una era a mirelui, una era a miresei și a treia – a lui Dumnezeu. În prezent covorul poate fi văzut la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, unde va fi expus până pe 24 martie în cadrul Expoziției „Covorul dorului”.

„Avem un covor, care cred că este cel mai popular, se numește „Dinții calului”. El se țesea în perioada secetei, făcând un legământ între Dumnezeu și pământ ca să aibă calul ce să are și oamenii ce mânca. Toate covoarele au fost țesute după anul 1800. Sunt valoroase. Noi la bunici le-am văzut pe jos, de aceea le păstrăm tot jos. Dar bunăoară, după vizita unor specialiști din domeniul culturii, am hotărât că le vom ridica sus”, ne-a explicat fondatoarea muzeului.

Complexul găzduiește diverse evenimente culturale, dar și private, inclusiv master-classuri, devenind o platformă potrivită pentru întâlniri, învățare și experiențe creative, iar unele chiar gustoase.

„Organizăm master-classuri, unde puteți învăța să gătiți plăcinta în 16, borșul cu hasmațuchi, copturi tradiționale și multe altele care se prepară anume aici. Pentru noi este important să păstrăm aceste valori și să le transmitem mai departe”, a menționat Elena Lazarev.

În 2020, datorită grantului câștigat, familia a procurat utilaje pentru confecționarea suvenirelor. Responsabil de lucrul manual este fiul Elenei Lazarev.

„Vrem să creăm corpuri de iluminat din lemn. Acestea pe care le vedeți sunt niște prototipuri, urmează să dezvoltăm conceptul. Ne dorim să le adăugăm pe site și sperăm foarte mult că le vom vinde chiar și pe piața europeană”, a spus Marcel Lazarev.

Satul Vorniceni are un mare potențial turistic. În topul atracțiilor turistice se află Situl arheologic Hoarda de Aur, Biserica locală din lemn „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavriil” din 1839, casa lui Ion Inculeț și altele.

Menționăm că în perioada 16-18 februarie, veți avea ocazia să întâlniți personal gazdele Complexului cultural „Vatra Dumeniului”, la Moldexpo, unde vor reprezenta în cadrul unei expoziții, tradițiile și frumusețea raionului Strășeni. Iar dacă veți avea noroc, poate veți gusta plăcinta în 16.

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

img24000970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!