ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PCCOCS a venit cu precizări urmare a încetării procesului penal în privința unui fost procuror anticorupție

17:07 | 19.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit astăzi cu precizări, urmare a încetării procesului penal în privința fostului procuror anticorupție, Adriana Bețișor, învinuită de corupere pasivă și abuz de putere, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, inițial acțiunile în acest caz au fost examinate de Procuratura Anticorupție, care în 2020 a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința fostului procuror. Totuși, în martie 2021, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordononța de refuz și a dispus efectuarea investigațiilor de către procurorii PCCOCS. Între timp, avocatul fostului procuror a contestat actul PG, însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana i-a respins plângerea.

Prin urmare, în septembrie 2021, procurorii PCCOCS au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Însă, în iunie 2022, în timp ce dosarul era în judecată, Curtea de Apel Chișinău a casat acea încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă plângerea avocatului privind ordonanțele PG și a transmis cauza spre rejudecare.

La rândul său, la reexaminarea plângerii avocatului împotriva ordonanțelor PG, Judecătoria Chișinău, a anulat în decembrie 2022 ordonanțele PG de investigare a fostului procuror. Procurorii PCCOCS au considerat neîntemeiată încheierea instanței și au contestat-o. 

În urma examinării recursului procurorului, Curtea de Apel Bălți în august 2023 l-a respins, încheierea fiind irevocabilă (fără ca să poată fi supusă căilor de atac).

PCCOCS precizează că procurorul în cauză mai este învinuit și de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, acuzație care urmează a fi judecată de un alt complet de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!