ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: Blocarea drumurilor și a vămii nu vor aduce subvenții

11:24 | 20.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Blocarea drumurilor și a vămii nu vor aduce subvenții. Afirmația a fost făcută de premierul Dorin Recean în contextul protestelor organizate de fermieri, transmite MOLDPRES.

„Este adevărat că domeniul agriculturii în general este mai vulnerabil și expus mai multor riscuri de mediu, în special acum că avem aceste schimbări climatice, dar asta pune și o mai mare responsabilitate asupra noastră, a Guvernului, să alocăm unde trebuie aceste subvenții și să le direcționăm acolo unde producem valoare adăugată și acolo unde putem să avem sisteme de irigare”, a afirmat Dorin Recean.

Premierul a adăugat că „sunt și oameni care, pe bună dreptate, au nevoie de sprijin, în mod special producătorii de cereale”. „Mai bine zis, o parte din acești producători de cereale, care au fost afectați în perioada 2022-2023. Corespunzător, în anul 2023, noi am alocat și mai mulți bani pentru a compensa parțial aceste pierderi pe care o parte din producătorii de cereale le-au avut”, a precizat oficialul.

Astfel, în 2023, peste 2000 de agenți economici, producători de cereale, au primit compensații în valoare de 200 de milioane de lei, după care alți aproximativ 3.000 de producători de cereale au mai primit returnarea accizei de aproximativ 140 de milioane de lei. „Și asta pe lângă 1,6 miliarde de lei subvenții care s-au dus să susțină investițiile realizate de diferite categorii de agricultori. Nu există un alt sector din economia Republicii Moldova care să beneficieze de o astfel de sumă de subvenții. Pentru comparație, Fondul rutier, tot fondul rutier, este de aproximativ 1,6 miliarde. Acum subvențiile în agricultură, la fel, sunt la același nivel”, a conchis șeful Executivului. 

Săptămâna trecută, drumul de acces spre și dinspre postul vamal Leușeni-Albița a fost blocat periodic de către fermieri, în contextul protestelor desfășurate de aceștia.

img24001223

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!