ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

13:08 | 20.02.2024 Categorie: Comunicate

Ministra Justiției participă la Conferința internațională „Viitorul extinderii UE: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, Croația

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, participă la Conferința internațională „Viitorul extinderii UE: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, care are loc la Zagreb, Croația, în zilele de 19 și 20 februarie. Evenimentul reunește miniștri și reprezentanți ai justiției din țările candidate și potențial candidate din Balcanii de Vest, precum și Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia.

Scopul conferinței este de a expune perspectivele privind extinderea Uniunii Europene din partea țărilor participante și a Comisiei Europene (CE), dar și de a afla experiența și lecțiile învățate de Croația în drumul său de aderare la Uniunea Europeană.

În cadrul panelului „Cum pot fi îndeplinite standardele UE la Capitolul 23: Sistemul judiciar și drepturile fundamentale?”, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat cele mai importante măsuri întreprinse de Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană, cum ar fi adoptarea Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE – document strategic privind alinierea legislației naționale la acquis-ul UE, instituirea unui Mecanism național de coordonare a procesului de integrare europeană, crearea Biroului pentru Integrarea Europeană etc.

„Republica Moldova este pe deplin angajată în procesul de aderare la UE, iar reforma justiției este un element-cheie în acest proces. Suntem pe deplin conștienți de faptul că anume calitatea justiției are un impact direct asupra funcționării unei societăți, respectării cadrului legal și a dezvoltării economice a țării. Un sistem judiciar care funcționează bine, oferă încredere cetățenilor și mediului de afaceri, favorizând astfel investițiile”, a subliniat ministra Justiției.

De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre provocările privind negocierile de aderare, care vor începe cu Capitolul 23, de care este responsabil Ministerul Justiției. „Săptămâna aceasta, țara noastră începe exercițiul de screening a legislației naționale cu cea europeană. Știm foarte bine că noua politică de extindere a UE este în curs de remodelare, iar accentul se pune pe respectarea criteriilor statului de drept. Înțelegem că trebuie să replicăm la nivel național cele mai bune modele implementate de țările care au mai multă experiență în negocieri. Deși, există specificul național și regional, ceea ce face ca acest proces să fie unic pentru fiecare țară”, a menționat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

Evenimentul este organizat de Ministerul Justiției și Administrației Publice al Republicii Croația, în cooperare cu Ministerul European al Reprezentanței CE în Republica Croația.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!