ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

14:09 | 20.02.2024 Categorie: Comunicate

Petru Rotaru a vorbit despre perspectivele pentru afaceri în contextul integrării europene a Republicii Moldova

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a participat la evenimentul EBA Business Outlook 2024 „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - Perspective pentru business”. Conferința a reunit oficiali de nivel înalt din Republica Moldova, printre care președinta țării Maia Sandu, reprezentanți ai instituțiilor UE, precum și top-managementul mai multor companii internaționale.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate provocările și  oportunitățile procesului de integrare a țării noastre în UE, politicile publice, perspectivele economice, tendințele de business și de dezvoltare regională, precum și procesul de armonizare a legislației naționale cu acquis-ul comunitar.

În discursul său, Petru Rotaru a subliniat că eforturile Ministerului Finanțelor sunt îndreptate spre asigurarea predictibilității în relația cu mediul de afaceri și dezvoltarea unor mecanisme transparente de conformare benevolă, care să contribuie la un mediu de business onest și echitabil.

De asemenea, ministrul Finanțelor a vorbit despre implementarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a prețului de transfer în calitate de instrument de eficientizare a administrării fiscale, intrarea în vigoare a noului Cod vamal și beneficiile acestuia pentru agenții economici implicați în comerțul extern, precum și despre perspectivele de dezvoltare a unui nou Cod fiscal, aliniat la standardele UE.

Oficialul a concluzionat că armonizarea legislației naționale cu cea a UE reprezintă un exercițiu complex, care implică eforturi conjugate atât din partea autorităților naționale, cât și a mediului de afaceri. Însă, odată cu realizarea acestui obiectiv, beneficiile vor fi resimțite la nivel național, prin existența unui cadru normativ modern ce va favoriza considerabil dezvoltarea sectorului privat și creșterea economică durabilă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!