ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul rezidențial consumă jumătate din energia termică din Republica Moldova, relevă un studiu al Băncii Mondiale

09:38 | 21.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie din Republica Moldova, cu o pondere de 50,2%, urmat de sectorul transporturilor, industrie, comerț, servicii publice și agricultură. Datele se regăsesc într-un studiu elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, din sectorul rezidențial, 64,4% din gospodării se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18,3% sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, iar sistemelor autonome pe gaze, energie electrică, lemne sau cărbune le revine o pondere de 16,5%.

Astfel, studiul relevă că în țara noastră există 1,3 mln de locuințe. Dintre acestea, 574 mii sunt în zona urbană și 751 mii în zona rurală. Peste 70% din clădirile din Republica Moldova au fost construite în perioada anilor 1951-1990, 70,6% din locuințe sunt case individuale, 43% din locuințe sunt din lut, 27,6% din cărămidă/piatră.

În 2021, Termoelectrica a furnizat energie termică la o suprafață de 7,9 mln m2 de locuințe, care au avut un consum de 824 MWh/an sau un consum mediu de 104 kWh/m2/an. Pentru casele individuale, consumul mediu anual de energie pe metru pătrat este de 126 kWh. Cele 3700 de apartamente cu sisteme de distribuție orizontală a energiei termice au un consum mediu de doar 59,3 kWh/m2an.

Potrivit lui Roger Coma Cunill, specialist senior în energie în cadrul Băncii Mondiale, instituția va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon. Asistența include două proiecte investiționale în domeniul termoficării în valoare totală de 153 de milioane de euro.  

De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborată și o Foaie de Parcurs pentru Încălzirea Durabilă în Republica Moldova, care va conține trei scenarii pentru tranziția către 2050. Aceasta va include ritmul de renovare a clădirilor, necesitățile de finanțare, investiții, impactul și sprijinul instituțional necesar. 

img24001257

img24001257

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!