ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Ministrul Wang Yi: China va fi o forță pentru pace, stabilitate și progres

08:20 | 07.03.2024 Categorie: Externe

Beijing, 7 mar. /MOLDPRES/. Ministrul chinez de externe Wang Yi a ținut astăzi o conferință de presă în fața jurnaliștilor acreditați la cel de-al 14-lea Congres Național al Poporului din China, transmite de la Beijing corespondentul special al MOLDPRES.

Într-o discuție anuală și amplă, oficialul chinez a vorbit despre relațiile cu SUA, Europa, Rusia și conflictul din Ucraina, despre economia Chinei și inteligența artificială.

Potrivit ministrului chinez de externe, SUA se agață de percepții greșite despre China și încă nu și-au îndeplinit "promisiunile", în ciuda unor progrese de la întâlnirea președinților Joe Biden și Xi Jinping în noiembrie anul trecut.

Wang Yi a spus că schimburile dintre cele două țări pot continua numai dacă ambele părți își respectă și își recunosc diferențele.

"Trebuie subliniat că percepția eronată a părții americane asupra Chinei continuă, iar promisiunile pe care le-a făcut nu au fost îndeplinite cu adevărat", a spus Wang.

"Ne opunem cu hotărâre oricărei hegemonii şi intimidări şi apărăm cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale ţării", a subliniat ministrul chinez de externe.

Referindu-se la relaţia dintre China și Rusia, oficialul de la Beijing a relatat că cele două țări „au creat un nou model pentru relaţiile dintre marile puteri, care este complet diferit de vechea epocă a Războiului Rece".

Wang a lăudat legăturile crescânde ale Chinei cu Rusia, menționând că comerțul dintre cele două a ajuns la 240 de miliarde de dolari anul trecut, depășind obiectivul de 200 de milioane de dolari în comerț până la sfârșitul anului 2024.

"Pe baza nealinierii, neconfruntării şi nevizării ţărilor terţe, continuăm pe calea unei prietenii permanente de bună vecinătate şi a unei aprofundări a cooperării noastre strategice generale cu Moscova”, a subliniat el.

În timpul conferinței, Wang Yi a repetat apelul Chinei pentru discuții de pace pentru a evita o escaladare "de neconceput" și deteriorarea războiului din Ucraina.

În ceea ce privește relațiile cu Europa, China va adopta o politică fără vize pentru Elveția, Irlanda, Ungaria, Austria, Belgia și Luxemburg pe bază de probă, începând cu 14 martie, a spus Wang.

"Sperăm că mai multe țări vor oferi, de asemenea, cetățenilor chinezi facilitarea vizelor și vor colabora cu noi pentru a construi rețele rapide pentru călătoriile transfrontaliere și pentru a încuraja reluarea rapidă a zborurilor internaționale de pasageri", a declarat Wang la conferința de presă.

El și-a exprimat speranța că relațiile China-UE vor merge mai departe fără probleme, cu lumini verzi la fiecare trecere. Etichetarea Chinei de către UE ca "partener, concurent și rival sistemic" în același timp nu este nici în concordanță cu realitatea, nici viabilă, a spus el.

Vorbind despre inteligenta artificială /AI/, Wang a declarant că China va prezenta un proiect de rezoluție privind AI Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, reflectând necesitatea atât a dezvoltării, cât și a securității. "AI ar trebui să fie întotdeauna sub controlul ființelor umane", a menționat oficialul chinez.

Conferinţa de presă a lui Wang Yi este analizată deosebit de analiștii internaționali, pentru a înţelege mai bine poziţia Chinei asupra unor problemele internaţionale majore precum războiul din Ucraina, relaţiile chino-americane sau relaţiile dintre Beijing şi Taiwan.

Această știre a fost scrisă ca parte a programului de schimb media al Centrului Internațional de comunicare a presei din China (CICC).

img24001645

img24001645

img24001645

img24001645

img24001645

img24001645

img24001645

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!