ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea scriitorului și profesorului Ion Moraru

07:39 | 09.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, scriitorul Ion Moraru, pedagog, disident, deținut politic, activist  anticomunist român, originar din Basarabia, unul dintre fondatorii grupului antisovietic ,,Sabia dreptății” din Bălți, Cavaler al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit 95 de ani, informează MOLDPRSE.

Potrivit Calendarului Național, Ion Moraru a fost un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, martor ocular al atrocităților celui de-Al Doilea Război Mondial și supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia.

S-a născut la 9 martie 1929 în satul Mândâc din fostul judfețul Bălți, în prezent raionul Drochia. Fiind în clasa a șaptea, împreună cu un coleg, a fondat organizaţia de rezistenţă antisovietică „Sabia dreptăţii” din cadrul mișcării de rezistență „Arcașii lui Ștefan”, cu sediul la Liceul Pedagogic din Bălți (fost  Liceul „I. Creangă”). În 1947 activitatea organizaţiei a fost deconspirată și membrii acesteia arestaţi. În 1950 a fost condamnat la 25 de ani închisoare și a ajuns în lagărele staliniste, de unde a fost eliberat în 1956. Timp de un an a fost întemnițat în lagărul din Ekibastuz.

După eliberarea din lagărul sovietic, a desfășurat activitate pedagogică în calitate de profesor de geografie în localitatea de baștină. Suferinţele prin care a trecut le-a descris în trilogia autobiografică „Pustiirea”, „Treptele infernului” și „Fata cu miros de busuioc”, tipărită la mănăstirea Putna în 2018, reeditată în 2019.

Spectacolul „Dosarele Siberiei”, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, se bazează inclusiv pe memoriile sale. În 2019, la împlinirea a 90 de ani de la naștere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel i-a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Cavaler al „Ordinului Republicii” (2010).

A decedat la 9 octombrie 2019 la Bălți.

 

 

img24001681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!