ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful diplomaţiei ucrainene atenţionează împotriva unui ajutor ''cu picătura'' al Occidentului pentru Ucraina

10:30 | 09.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Şeful diplomaţiei ucrainene a atenţionat Occidentul împotriva ajutorului "cu picătura" furnizat Kievului, adăugând că doar livrări regulate de material militar ar permite evitarea unei extinderi a războiului în afara Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

"Strategia ce constă în a furniza ajutor Ucrainei cu picătura nu mai funcţionează", a declarat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Vilnius. "S-a terminat (cu această strategie) şi, dacă lucrurile continuă după cum se derulează în prezent, aceasta nu se va termina bine pentru noi toţi", a adăugat Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene a îndemnat la "o aprovizionare fără restricţii şi la timp cu arme şi muniţii pentru a se asigura că Ucraina va învinge Rusia".

Dmitro Kuleba a îndemnat de asemenea la transferarea pe teritoriul ucrainean a unor antrenamente militare conduse de Occident, a unor servicii de mentenanţă a armelor, precum şi a producţiei de echipamente militare, operaţiune ce ar crea mai multă logistică pentru ţara sa, potrivit lui Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe i-a invitat pe toţi cei care se îndoiesc că războiul ar putea depăşi frontierele Ucrainei "să se trezească şi să citească cărţile de istorie". Aceasta ar ajuta, potrivit lui, "să fie evitată o situaţie în care veţi trebui să luaţi decizii la o scară complet diferită a tragediei pentru a vă apăra propriile sate, oraşe şi teritorii".

"Decizii slabe: mai mult război. Decizii puternice: sfârşitul războiului. Este simplu", a declarat el.

La rândul său, ministrul lituanian al afacerilor externe Gabrielius Landsbergis a subliniat că aliaţii occidentali ai Ucrainei "ar trebui să traseze linii roşii pentru Rusia" şi "să nu excludă nicio formă de sprijin pentru Ucraina".

La sfârşitul lui februarie, Emmanuel Macron a declarat că trimiterea în Ucraina a unor trupe terestre "nu ar trebui exclusă" şi că totul va fi făcut pentru ca Rusia lui Vladimir Putin că piardă acest război.

Până acum, europenii şi americanii s-au delimitat de poziţia franceză, însă Emmanuel Macron, care a organizat săptămâna trecută o conferinţă internaţională de sprijin militar pentru Ucraina, o consideră necesară pentru a relua "iniţiativa" în faţa Moscovei.

Potrivit ministrului francez al afacerilor externe Stephane Séjourné, Occidentul nu-şi poate asuma "riscul unei victorii ruse în Ucraina, pentru că aceasta va avea un preţ foarte ridicat pentru noi toţi".

"Pentru că noi ştim bine că Rusia nu se va opri aici", a adăugat el. "În acest cadru, trebuie astăzi să nu ne interzicem nimic în termeni de noi acţiuni", a mai declarat Séjourné.

img24001686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!