ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța adună o alianță a țărilor occidentale pentru a trimite trupe în Ucraina

14:47 | 10.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Franța și-a găsit aliați în țările baltice care sunt potențial gata să trimită trupe în Ucraina, relatează Politico.

Ministrul francez de externe Stephane Sejournet s-a întâlnit în Lituania cu omologii săi din Ucraina și din statele baltice pentru a discuta ideea ca trupele lor să intre pe teritoriul ucrainean, inclusiv pentru a ajuta la curățarea zonelor.

„Rusia nu ar trebui să ne spună cum ar trebui să ajutăm Ucraina în următoarele luni sau ani”, a spus Sejournet. „Rusia nu ar trebui să ne organizeze acțiunile sau să stabilească linii roșii”. O rezolvăm unii cu alții.” Sejourn a vorbit despre posibilitatea operațiunilor de deminare, spunând că acest lucru „ar putea însemna că va exista un personal [în Ucraina] care va merge acolo în scopuri non-combat”.

Pentru prima dată, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie. „Astăzi nu există un consens cu privire la desfășurarea trupelor terestre într-o manieră oficială. Dar nimic nu poate fi exclus în viitor”, a spus el în urma summitului liderilor UE de la Paris. 

Vladimir Putin, după declarația lui Macron, a vorbită în fața Adunării Federale, și a amenințat cu arme nucleare pe „posibilii intervenționiști”, care „trebuie să înțeleagă” că „pot lovi ținte pe teritoriul lor”.

img24001693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!