ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Echipament performant pentru modernizarea Stației Electrice Chișinău 330 kV

13:47 | 11.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. 

Echipamente moderne, printre care 4 autotransformatoare monofazate, necesare pentru modernizarea Stației Electrice Chișinău 330 kV sunt livrate în Republica Moldova în perioada 01-18 martie curent. Echipamentele cu o greutate totală sumară de peste 600 de tone sunt livrate în condiții speciale, cu mijloace de transport agabaritic și cu escortă de poliție.

„Deși pe parcursul anului precedent, implementarea contractului a avut unele tergiversări, actualmente, acestea au fost în totalitate depășite, ținta fiind asigurarea termenilor contractului de implementare”, a menționat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu,

În total vor fi livrate peste 20 camioane cu echipamente și 4 unități de autotransformatoare monofazate cu o sarcina nominală de 210 MVA fiecare. De menționat că autotransformatorul este unul dintre elementele cheie al stației electrice.

Modernizarea stației se efectuează în contextul dezvoltării sectorului energetic din Republica Moldova. Aceasta va permite racordarea liniei electrice de 400 kV Vulcănești – Chișinău la rețele electrice conectate la SE Chișinău și este necesară pentru asigurarea transporturilor transfrontalier de energie dintre Republica Moldova și România. Astfel, se va spori capacitatea de alimentare cu energie electrică a nodului de consum din zona centrală a țarii, inclusiv și municipiul Chișinău și se va asigura gradul de funcționare sigură și fiabilă a întregului sistem electroenergetic al Republicii Moldova.

Statutul curent al pachetului investițional: proiectul de execuție este în proces de elaborare și coordonare; echipamentul de bază a fost produs, testat în fabrică și este în proces de livrare. Lucrările de construcție urmează a fi inițiate în perioada următoare.

Contractorul (Asocierea companiilor Siemens Energy SRL, Electromontaj SA si Energotech SA, România) este responsabil de totalitatea lucrărilor de proiectare, producere, livrare, instalare, testare, punere în funcțiune și instruire, pentru:
✅ O nouă celulă de 330 kV conectată la noile autotransformatoare de 400/330/35 kV extinderea instalației existente de 330 kV;
✅ O nouă celulă de 400 kV pentru LEA Vulcănești-Chișinău;
✅ 4 autotransformatoare de 400/330/35 kV.

Pachetul investițional este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului și Ministerului Energiei al Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării.

Beneficiarul proiectului este Moldelectrica

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!