ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premieră pe piața financiară a Republicii Moldova. BNM a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA

10:50 | 12.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Sistemul de Plăți Instant MIA, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei (BNM), a fost lansat astăzi la Chișinău, fiind o premieră pe piața financiară a Republicii Moldova. Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă, doar în bază de număr de telefon, oferind cetățenilor și companiilor o metodă rapidă, sigură și eficientă de efectuare a tranzacțiilor, transmite MOLDPRES.

„Sunt încrezătoare că MIA va deveni în scurt timp o tehnologie la îndemâna fiecărui cetățean sau om de afaceri. MIA va eficientiza tranzacțiile financiare, va stimula creșterea economică și va promova o mai bună gestionare a finanțelor. Așadar, astăzi Moldova face un pas semnificativ către o lume financiară modernă, iar BNM consolidează poziția țării în rândul statelor care adoptă tehnologii avansate pentru a sprijini evoluția economică și pentru a oferi cetățenilor un acces mai ușor la serviciile financiare”, a afirmat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Premierul Dorin Recean a declarat că „implementarea sistemului de plăți instant MIA marchează un moment important în modernizarea sistemului de plăți autohton”. „Accelerăm, simplificăm și reducem costurile tranzacțiilor financiare pentru toți cetățenii, contribuind la securitatea și eficiența economică. Prin lansarea MIA, ne asigurăm că rămânem pe calea inovației, facilităm accesul egal la serviciile de plată și susținem creșterea economică durabilă. Este un pas concret în direcția sprijinirii cetățenilor noștri și alinierii Republicii Moldova la economia digitală europeană”, a precizat Dorin Recean.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că sistemul dezvoltat de BNM nu este doar o inovație tehnologică, ci reprezintă un pas transformator care sporește incluziunea financiară și digitalizarea plăților. „Implementarea sistemului de plăți instant și experiența obținută în acest proces va ajuta Moldova să se apropie de spațiul economic european”, a punctat Ambasadorul.

Plățile instant oferă posibilitatea de a transfera fonduri în lei moldovenești între conturi în doar câteva secunde, fiind disponibile non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Această caracteristică face ca plățile instant să fie o opțiune extrem de convenabilă pentru tranzacții rapide și eficiente, indiferent de momentul sau ziua săptămânii.

Transferurile de până la 10.000 de lei pe lună sunt efectuate fără comision, în timp ce pentru sume mai mari, comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.

img24001736

img24001736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!