ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Serviciul Vamal a primit echipamente și servicii IT pentru gestionarea eficientă a fluxului de mărfuri și persoane

17:35 | 14.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a primit astăzi din partea Uniunii Europeană echipamente și servicii IT pentru gestionarea eficientă a fluxului de mărfuri și persoane, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Lars Johan Lönnback, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM) și Igor Talmazan, șeful Serviciului Vamal.  

„Aducem mulțumiri partenerilor noștri strategici și apreciem mult asistența acordată pentru modernizarea Serviciului Vamal. Donația este oferită în cadrul a două proiecte de asistență externă finanțate de Uniunea Europeană. Aceasta va spori consolidarea capacităților de gestionare a fluxului migrațional, digitalizarea și simplificarea procedurilor vamale, dezvoltarea profesională a funcționarilor vamali, contracararea traficului transfrontalier ilicit și securizarea frontierelor”, a spus Igor Talmazan.

La rândul său, Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a remarcat că „donația, în valoare de 1,3 milioane de euro, reflectă cooperarea de lungă durată dintre UE și Republica Moldova în sprijinul controlului comun cu Ucraina”.

„Suntem ferm convinși că acest sprijin va consolida sistemele IT, precum și capacitățile de mobilitate și verificare ale Serviciului Vamal. Donația va crește semnificativ disponibilitatea instrumentelor de analiză a riscurilor și va deschide noi căi pentru inițiative ulterioare de dezvoltare”, a afirmat Lars Johan Lönnback, șeful misiunii OIM Moldova.

Echipamentele și serviciile donate prevăd modernizarea sistemului informațional central al Serviciului Vamal. De asemenea, au fost instalate camere de supraveghere video și software-ul aferent pentru a asigura funcționalitatea televiziunii cu circuit închis și a recunoașterii automate a plăcuțelor de înmatriculare în noul sistem informațional - Frontiera.

De asemenea, cu sprijinul financiar al UE, Serviciul Vamal a fost dotat cu zece autoturisme pentru a asigura o reacție operativă și mobilă în situații de urgență. Totodată, au fost oferite camere de supraveghere, servere și echipamente IT, ecrane LED exterioare modulare pentru punctul de trecere a frontierei Sculeni, recent renovat.

Donația a fost oferită în cadrul a două proiecte finanțate de UE: „EU-IOM Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor din Parteneriatul Estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina" și „EU 4 Border Security", ambele implementate de Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova.

img24001817

img24001817

img24001817

img24001817

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!