ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alegeri în Rusia: Opoziția îndeamnă cetățenii ruși să îndeplinească ultima dorință a lui Navalnîi

12:42 | 15.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Opoziția din Rusia încearcă să organizeze un protest simbolic împotriva președintelui Vladimir Putin, îndemnând alegătorii să ajungă la secțiile de votare exact la amiază, să aștepte la coadă pentru a primi buletinul de vot și să voteze astfel încât să pună presiune asupra autorităților, transmite Reuters, preluat de Agerpes și MOLDPRES.

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi, decedat luna trecută într-o colonie penală din Siberia și înmormântat la Moscova, propun mai multe gesturi de protest în cadrul acțiunii „Amiaza împotriva lui Putin”. Acestea includ anularea votului prin scrierea numelui disidentului pe buletin sau chiar prin votarea pentru un alt candidat, chiar dacă opoziția consideră că toți cei trei înscriși sunt marionete ale Kremlinului.

În orice caz, aceste acțiuni ar putea diminua numărul de voturi pentru președintele aflat la putere din 1999.

Înainte de a-și pierde viața, Navalnîi a susținut ideea unui astfel de protest printr-un mesaj transmis în mediul online cu ajutorul avocaților săi.

Potrivit ziarului independent Novaia Gazeta, acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin” reprezintă „testamentul politic” al celui mai cunoscut opozant din Rusia.

Miliardarul Mihail Hodorkovski, cunoscut critic al lui Putin, a subliniat recent că mesajul de protest va fi cu siguranță remarcat de zecile de mii de oficiali implicați în procesul electoral și numărarea voturilor.

Cu toate acestea, autoritățile ruse, considerând protestele din mișcarea lui Navalnîi drept acțiuni extremiste susținute de SUA pentru destabilizarea Rusiei și perturbarea alegerilor, au evidențiat că aceste acțiuni sunt ilegale. Reuters raportează că participarea la protest nu este lipsită de riscuri: unii protestatari au primit deja avertismente, iar site-ul oficial al acțiunii „Amiaza împotriva lui Putin” a fost blocat.

Kremlinul a subliniat că apelurile la protest din partea aliaților lui Navalnîi din exil sunt provocări, iar poliția va acționa împotriva oricărui comportament ilegal.

Anumite companii de stat le-au sugerat angajaților să-și exprime votul vineri, în loc de duminică, în timp ce autoritățile din unele regiuni organizează evenimente de divertisment în mijlocul zilei, încercând, potrivit Reuters, să distragă atenția electoratului de la proteste.

img24001847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!