ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski condamnă atacul „josnic” de la Odesa, al cărui bilanţ a crescut la 20 de morţi

20:47 | 15.03.2024 Categorie: Externe

Odesa, 15 mar. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a condamnat vehement vineri atacul Rusiei asupra orașului-port Odesa din sudul Ucrainei, caracterizându-l drept „absolut josnic”. Bilanțul tragic indică cel puțin 20 de morți și peste 70 de răniți, conform autorităților ucrainene, citate de Agerpres și MOLDPRES.

„Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului”, a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

Vineri, o zonă rezidențială din Odesa a fost lovită de un atac cu rachete balistice, provocând cel puțin 20 de decese și peste 70 de răniți, potrivit oficialilor ucraineni. Acesta este cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni.

Oficialii au indicat că două rachete Iskander-M, lansate din peninsula Crimeea, care este ocupată de ruși, au provocat daune infrastructurii civile și liniilor de alimentare cu gaz și electricitate din orașul din sudul țării. Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a relatat la televiziunea națională că unele locuințe din Odesa au fost afectate de lipsa de gaze și electricitate ca urmare a acestor atacuri.

Un medic și un salvator au fost uciși de o a doua rachetă în timp ce se grăbeau să ajungă la locul incidentului pentru a ajuta persoanele rănite în primul atac.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un „răspuns corect” din partea forțelor ucrainene pentru ceea ce a descris drept un atac „josnic” asupra unui oraș care a fost ținta unor atacuri cu drone sau rachete ruse aproape în fiecare zi în această lună.

„Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Locuitorii au acționat prompt și au venit în număr mare să doneze sânge, ceea ce a creat cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local în Odesa.

img24001873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!