ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea de-a 25-a aniversare a Parteneriatului Bilateral de cooperare dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord, celebrată la Chișinău

14:30 | 18.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Alături de secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall, vicepremierul Mihai Popșoi a prezidat şedinţa aniversară a Comitetului bilateral, în cadrul căreia au fost apreciate succesele înregistrate în domeniul apărării, educational, umanitar, medical, care au contribuit la dezvoltarea și extinderea Parteneriatului respectiv pe parcursul celor 25 ani de la stabilire (1999), transmite MOLDPRES.

În mod special a fost remarcată cooperarea valoroasă cu Garda Națională a Carolinei de Nord pe dimensiunea de securitate și apărare, datorită căreia țara noastră a beneficiat de asistența SUA la reformarea sectorului de apărare din Republica Moldova, pregătirea militarilor moldoveni în instituțiile specializate de învățământ din SUA, dotarea cu echipament și schimb de experiență.

„Tradițional, am convenit asupra reînnoirii Memorandumului de principii şi proceduri între Republica Moldova şi statul Carolina de Nord, cu privire la intenţia de a consolida relaţiile bune dintre acestea. Acest fapt confirmă angajamentul și interesul părților de a asigura continuitatea proiectelor în derulare și, concomitent, de a avansa și explora în continuare noi dimensiuni de cooperare, precum ar fi domeniile justiţiei şi securităţii publice, afacerilor interne, dezvoltării economice și regionale, agriculturii, tehnologiei informației și comunicațiilor, culturii și turismului, protecţiei mediului”, a declarat oficialul moldovean.

La rândul său, secretarul de stat Elaine F. Marshall a apreciat cooperarea dintre Republica Moldova  și Carolina de Nord, menționând că acest parteneriat nu este doar despre proiecte realizate dar și despre angajamente, prietenii și conexiuni formate între oameni. Statul Carolina de Nord va fi în continuare un partener de dezvoltare pentru Republica Moldova pe mai multe domenii, inclusiv educațional, militar, medical, umanitar și agricol.

img24001909

img24001909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!