ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de Luminița Țâcu a avut loc la Cahul

07:13 | 19.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. La Teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul a avut loc duminică, 17 martie, premiera spectacolului ”Mamă”, montat de regizoarea Luminița Țâcu, după piesa  dramaturgei spaniole Marta Barceló în traducerea Luminiței Voina-Răuț, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că a salutat publicul din acest oraș cu spirit european, cu o viață culturală dinamică și cu evenimente pentru toate generațiile și interesele. Nu în zadar, Cahulul a fost proclamat Capitala Tineretului pentru anul 2024, iar, până în 2030, localitatea va fi și capitala cultural-creativă a Republicii Moldova.

Potrivit oficialului, spectacolul „Mamă” - al patrulea montat de Luminița Țâcu pe scena de la Cahul - este un nou eveniment care va fi apreciat de public și se va înscrie armonios în viața culturală a orașului. Un spectacol care abordează probleme care ne vizează pe toți - de la realități sociale dureroase până la drame de familie. Piesa este și o nouă probă de curaj profesional, textul fiind montat în premieră absolută în Republica Moldova. ”Felicit regizoarea pentru încă o doză de profunzime pe care ne-a oferit-o, iar pe actrițele Maria Ciobănică și Aurica Țurcanu - pentru jocul excelent și pentru avalanșa de emoții transmise din scenă. Felicit și întreaga trupă pentru această frumoasă colaborare cu Luminița Țâcu”, a mai spus ministrul Sergiu Prodan.

"Mamă" evocă povestea lui Amparo și a Esperanzei, două necunoscute care își oferă una alteia un nou început şi un rost pe care îl considerau ratat. Așadar, o fiică în căutarea unei mame și o mamă în căutarea unei fiice se întâlnesc în urma unui anunț. Practic, o fiică își angajează o mamă. Cele două semnează și un contract "ca să nu aibă probleme cu fiscul" și devin astfel mamă și fiică, pe perioadă determinată.

Marta Barceló este absolventă de studii de Artă Dramatică de la Institut del Teatre din Barcelona. Ulterior a urmat și studii de circ la The Circus Space (Londra). Cariera sa a fost foarte legată de compania de producție Res de Res i En Blanc, unde a lucrat timp de douăzeci de ani, în calitate de creator, actriță, trapezist, codirector sau autor de spectacole. A lucrat din 2005 și ca scenaristă pentru seriale de ficțiune.

img24001925

img24001925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!