ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul și lingvistul Valentin Guțu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

09:17 | 27.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Scriitorul și lingvistul Valentin Guțu, deținător al medaliei „Mihai Eminescu” a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 27 martie 1954 în satul Măcăreuca, județul Soroca, astăzi raionul Drochia. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1977).

Este redactor la Editura „Cartier” și stilizator la revista „Noi”, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A publicat articole de cultivare a limbii în „Revista literară” și în cărți de specialitate, proză scurtă în „Literatură și artă”, „Contrafort”, „Viața Basarabiei”, „Vatra”. În 1998, la Editura „Arc” din Chișinău i-a apărut ediția I a Dicționarului greșelilor de limbă, iar în 2014, la Editura „Cartier”, ediția a II-a, revăzută și adăugită. La aceeași editură – „Cartier” –, îi apare, în 2017, volumul de lingvistică prozaică sau / și proză lingvistică „Duși cu Titanicu’ ”. A obținut Premiul Ministerului Educației la Salonul Internațional de Carte, ed. a XXIII-a, în 2014 și Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru publicistică în anul 2017.

În 2023, a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu”.

img24002167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!