ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact: Cu sprijinul UE, la Fălești și Anenii Noi au fost explicate drepturile la un mediu sănătos

09:43 | 27.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Pe parcursul lunilor februarie și martie, AO EcoContact a desfășurat, la Fălești și Anenii Noi, patru instruiri de inițiere și formare a viitorilor apărători ai drepturilor omului. Evenimentele au fost organizate atât în format fizic, cât și online, având drept scop identificarea problemelor specifice de mediu din regiune, precum și a căilor legale de manifestare și aplicare a dreptului la un mediu sănătos, transmite MOLDPRES.

Potrivit EcoContact, cei peste 70 de participanți la instruiri au avut oportunitatea de a cunoaște mai multe despre dreptul la un mediu sănătos și competențele apărătorilor drepturilor omului. „În special, s-a pus accent pe aspectele ecologico-chimice ale componentelor de mediu: aer, apă și sol, accesul la informație și la justiție a apărătorilor mediului, cadrul normativ de mediu, instrumentele legale de contestare a încălcărilor în domeniul protecției mediului. Totodată, au fost analizate aspectele practice ale cazurilor de încălcare a legislației de mediu în raionale vizate și au fost prezentate instrumentele tehnice și digitale de depistare a poluării mediului”, explică sursa citată.

În cadrul instruirilor, a fost prezentat și Ghidul apărătorului drepturilor omului, elaborat de AO „EcoContact” împreună cu partenerii de proiect. Documentul este axat pe facilitarea și susținerea apărătorilor pentru drepturile de mediu ale omului în protejarea propriilor drepturi, cât și ale persoanelor terțe. Ghidul include atât cazuri practice și aplicarea lor în Moldova, explicând procedurile legale și sistemul judiciar din țară, precum și un capitol despre mecanismele și acțiunile de protecție a drepturilor apărătorilor de mediu.

Evenimentele de instruire au fost organizate în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin  apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor - Instituții Europene, cu  sprijinul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia.

img24002169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!