ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul European: Investiții de peste 6 mln de lei în localitatea Fundurii Vechi din raionul Glodeni

15:17 | 27.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. În satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni au fost finalizate trei proiecte, în valoare totală de peste 6 milioane de lei (300 de mii de euro), finanțate în mare parte prin intermediul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”. Acestea au dus la îmbunătățirea condițiilor de învățământ și de igienă la grădinița și gimnaziul din localitate, transmite MOLDPRES. 

Ca urmare a reamenajării și reparației etajului întâi al clădirii gimnaziului, a fost deschisă o grădiniță cu 120 de locuri. Astfel, au fost create condiții moderne pentru cinci grupe, care beneficiază de intrări și spații separate, cum ar fi dormitoarele și blocurile sanitare. Grădinița a fost dotată și cu o sală spațioasă pentru festivități. În acest proiect, Guvernul Republicii Moldova a investit 5,1 mln de lei, prin intermediul Programului Național „Satul European”.

Totodată, localitatea a câștigat un proiect de 348 de mii de lei, în cadrul Programului „Satul European Expres”, pentru dotarea grădiniței nou create cu mobilier și accesorii. Banii au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

De asemenea, recent a fost finalizat proiectul de reparație a blocurilor sanitare ale gimnaziului, în cadrul proiectului „Crearea condițiilor sanitare bune pentru instituțiile de învățământ”, în valoare de 606 mii de lei. Astfel, au fost reparate două blocuri sanitare, unul pentru fete și altul pentru băieți. Gimnaziul are aproximativ 200 de elevi și 32 de angajați. Astfel de proiecte fac parte dintr-un program extins, demarat de Ministerul Educației și Cercetării, care vizează modernizarea facilităților sanitare în școlile primare, gimnaziale și liceale la nivel național.

Primarul satului Fundurii Vechi, Anatolie Gnatiuc, a afirmat că aceste proiecte au dus la îmbunătățirea condițiilor de educație, igienă și confort în cadrul școlii și a grădiniței din localitate. „Acum cei peste 300 de copii vor învăța în condiții sigure, iar părinții pot merge liniștiți la muncă”, a menționat el.

Programul guvernamental „Satul European” a fost lansat în anul 2022 la inițiativa șefei statului, Maia Sandu. Prin intermediul acestuia sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților. La prima ediție a concursului au fost selectate aproximativ 500 de proiecte cu o valoare totală de peste 2 mlrd de lei.

img24002184

img24002184

img24002184

img24002184

img24002184

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!