ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost creată o platformă de dialog privind producția și comercializarea semințelor de floarea-soarelui și a uleiului

14:53 | 01.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a susţinut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia a anunţat despre o platformă de dialog între producătorii de semințe de floarea-soarelui și procesatorii de pe piața locală. „Am discutat problemele cheie și soluțiile viabile legate de producția și comercializarea semințelor de floarea-soarelui și a uleiului, de stabilirea cantităților efective în stocuri, prețurile de comercializare și termenul de plată”, a declarat oficialul, transmite MOLDPRES.  

Potrivit vicepremierului, este imperios necesar ca procesatorii să se bazeze, în primul rând, pe materiile prime produse local, sprijinind astfel producătorii agricoli autohtoni.

„Prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale este un instrument de menținere a unui echilibru pe piață, care sprijină totodată negocierile între agricultori și procesatori. Între voi trebuie să existe relații comerciale bazate pe contracte și calcule corecte, deoarece consumatorii finali sunt cetățenii noștri. Așadar, să nu uităm de dimensiunea socială, de importanța menținerii locurilor de muncă în agricultură și în industria procesatoare. Sectorul agroindustrial oferă surse de trai pentru mii de oameni, iar deciziile luate trebuie să țină cont inclusiv de acest aspect”, a menționat Vladimir Bolea.

La ședință s-a abordat și necesitatea unei achitări rapide a plăților pentru mărfurile livrate anterior de către agricultori, astfel încât aceștia să-și poată planifica plățile. Următoarea ședință de lucru va avea loc în același format săptămâna viitoare, unde va fi continuat dialogul și vor fi analizate stocurile existente, identificând în același timp agenții economici dispuși să vândă producția pe piața internă.

De asemenea, a fost anunțat că, în luna martie (în prima lună de la lansare), au fost recepționate 126 de cereri pentru Creditul Agricol de Urgență, cu o sumă totală solicitată de peste 40 milioane lei.

Agricultorii micro și mici care cresc cereale pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM. Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.

 

img24002299

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!