ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 90.000 de persoane, evacuate în urma unor inundaţii majore în Kazahstan şi Rusia

17:35 | 09.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Peste 90.000 de persoane au fost evacuate în ultimele două săptămâni în Kazahstan şi Rusia, care se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimele decenii, au anunţat autorităţile din cele două ţări vecine, în timp ce apele continuau să crească marţi, informează AFP, preluată de Agerpres și Moldpres. 

Inundaţiile au fost provocate de precipitaţii abundente asociate cu o creştere a temperaturilor, o topire accentuată a zăpezii şi spargerea gheţii care acoperă râurile şi fluviile.

"De la începutul inundaţiilor, 86.000 de persoane au fost salvate şi evacuate, dintre 29.000 de copii" în Kazahstan, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul kazah pentru Situaţii de Urgenţă.

Evacuările au avut loc în vestul şi nordul acestei vaste ţări din Asia Centrală, care se învecinează cu Rusia.

La rândul lor, autorităţile ruse au anunţat marţi 6.500 de evacuări şi peste 10.550 de case inundate în regiuni situate în Urali şi în Siberia.

În Kazahstan, în cinci regiuni din această ţară de cinci ori mai mare decât Franţa, peste 3.700 de locuinţe sunt deja sub ape, iar nivelul acestora continuă să crească.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a mustrat aspru autorităţile locale pentru nepregătirea lor, iar săptămâna trecută a descris inundaţiile drept "un dezastru natural, poate cel mai mare, în ceea ce priveşte amploarea şi consecinţele, din ultimii 80 de ani".

Un total de 23.000 de angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, de Interne, de Apărare şi ai serviciilor secrete din Kazahstan sunt implicaţi în operaţiunile de salvare, alături de mii de voluntari civili, în timp ce posturile de televiziune de stat au afişat un banner pe care scria "puterea noastră stă în unitate".

Capitala Kazahstanului de Nord, Petropavl, cu o populaţie de aproximativ 220.000 de locuitori, este de asemenea ameninţată, autorităţile multiplicând apelurile de evacuare.

De cealaltă parte a frontierei, în Rusia, regiunea Orenburg a fost cea mai afectată de inundaţii, în condiţiile în care nivelul fluviului Ural a crescut şi mai mult.

Primarul oraşului Orenburg a avertizat că inundaţiile vor fi "fără precedent" şi ar putea atinge punctul maxim miercuri.

Luni au izbucnit proteste la Orsk, în aceeaşi regiune, locuitorii acestui oraş inundat cerând socoteală autorităţilor, în pofida ameninţărilor parchetului regional cu privire la organizarea de adunări ilegale, în contextul în care demonstraţiile sunt strict reglementate în Rusia.

Regiunile ruseşti Kurgan şi Tiumen se aşteaptă, de asemenea, la inundaţii record şi au instaurat luni starea de urgenţă. 

img24002565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!