ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Integrare: specialiști din R. Moldova și-au consolidat abilitățile de negociere în contextul exercițiului de aderare la UE

10:12 | 19.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. În procesul de aderare la Uniunea Europeană, calitățile de negociere sunt cruciale în vederea obținerii de către țara candidată a condițiilor echitabile și avantajoase pentru a parcurge cu succes provocările procesului de aderare. În acest sens, în perioada 15-18 aprilie 2024, la Ministerul Finanțelor a fost organizat un curs de instruire dedicat specialiștilor implicați în negocierile cu Comisia Europeană pe diferite capitole ale aquis-ului UE, transmite MOLDPRES.

Cursul a fost susținut de Robert Weibel, fondatorul și directorul CENAD (Center for Experiential Negotiation and Applied Diplomacy). „E necesar să învățați să exprimați ceea ce vă doriți, să asimilați diferite roluri, astfel încât orice lucru pe care nu l-ați face să fie în avantajul țării voastre. Despre acestea sunt negocierile”, a afirmat Robert Weibel.

„Negocierile reprezintă un pilon fundamental în procesul de aderare, având un impact atât asupra perspectivelor de aderare, cât și asupra evoluției ulterioare a țării candidate. Acestea vizează alinierea țărilor candidate la principiile și standardele Uniunii Europene”, a menționat Ana Luca, secretar general adjunct al Ministerului Finanțelor.

La eveniment a participat și Maaike Keizer, șefa adjunctă a Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, care a felicitat țara noastră cu obţinerea  statutului de țară candidată, apreciind eforturile Republicii Moldova direcționate spre alinierea la standardele și politicile UE în diferite domenii, precum și consolidarea relațiilor moldo – olandeze.  

Pe durata cursului s-a pus accent pe aspecte ce vizează adaptarea la standardele și politicile UE, obținerea prin negociere a celor mai bune rezultate, rezolvarea conflictelor și a divergențelor care pot apărea în cadrul procesului propriu-zis în vederea obținerii unui consens acceptabil pentru toate părțile implicate. Participanții au fost implicați în activități de simulare, de prezentare și negociere a proceselor în scopul demarării exercițiului de aderare.

La cursul de instruire au fost implicați funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal, Serviciului Vamal, Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

img24002871

img24002871

img24002871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!