ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea țării a adresat mesaje în contextul marcării a 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE: „Este esențial să devenim stat membru al UE”

12:12 | 28.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. De zece ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația. Mesajul a fost transmis astăzi de șefa statului Maia Sandu, în contextul aniversării a zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

„Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni”, a spus Maia Sandu.  

„De 10 ani, moldovenii călătoresc fără vize în Uniunea Europeană! Peste 30 de milioane de traversări pentru revederi cu oameni dragi, mame și tați, frați și surori, pentru afaceri, studii, călătorii și pentru a fi liberi!”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu, a menționat că ziua de azi marchează 10 ani de călătorii libere pentru moldoveni în Uniunea Europeană. „10 ani de când noi moldovenii călătorim liber, călătorim fără vize. Îmi amintesc de acel prim zbor cu avionul „fără vize”, spre Atena - un moment istoric. Acum este important să prețuim această libertate și să vorbim în continuare despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană”, a afirmat Igor Grosu.

Acum zece ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Peste 2,5 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul fără vize și au efectuat peste 30 de milioane de traversări.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene a calculat că moldovenii au economisit peste 270 de milioane de euro după liberalizarea regimului de vize cu UE.

img24003117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!