ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina. Armata rusă revendică ocuparea unui nou sat în apropiere de Avdiivka

15:33 | 29.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Armata rusă, care câştigă teren în faţa forţelor ucrainene aflate în dificultate, a revendicat luni ocuparea unui nou sat, Semenivka, situat pe frontul de est al Ucrainei unde avansează rapid, informează AFP, preluată de Agerpres și Moldpres. 

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că a "eliberat" această localitate aflată la nord-vest de Avdiivka, oraş-fortăreaţă din provincia Doneţk cucerit de trupele ruse în februarie. După ce a pierdut acest oraş simbolic, armata ucraineană s-a văzut nevoită să rămână în defensivă, fiind în criză de efective şi muniţii. Kievul se teme acum de o intensificare a acţiunilor ofensive ruseşti în săptămânile următoare.

Armata rusă a mai revendicat şi duminică ocuparea unui sat tot în sectorul de front din zona Avdiivka, satul Novobahmutivka, situat aproape de satul Oceretîne.

Trupele ruse continuă să înainteze şi către oraşul Ceasov Iar, a cărui eventuală cucerire le-ar permite să ameninţe redutele ucrainene Sloviansk şi Kramatorsk, oraşe cheie pentru controlul întregii provincii Doneţk.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut duminică faptul că situaţia pe front "s-a deteriorat" şi că trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate, au obţinut "succese tactice" în mai multe zone.

Potrivit generalului Sîrski, armata rusă "şi-a concentrat eforturile în mai multe sectoare, creând astfel un avantaj semnificativ în termeni de forţe şi mijloace", pentru a "încerca să preia iniţiativa strategică şi să străpungă linia frontului".

După o jumătate de an de dispute interne, Statele Unite au aprobat pentru Ucraina noi fonduri în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, dar în plus faţă de ajutorul militar occidental armata ucraineană are nevoie de noi soldaţi pentru a-şi completa rândurile.

img24003148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!