ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi creat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media

09:27 | 02.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi creat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media. Legea care prevede acest lucru a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la expirarea termenului de trei luni de la data publicării, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, volumul mijloacelor financiare ale Fondului pentru subvenționarea mass-mediei se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat, în corespundere cu prevederile Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Totodată, acesta va putea fi completat cu alocații anuale din bugetul de stat pentru subvenționarea mass-mediei, donații, sponsorizări și granturi oferite de persoane fizice și/sau juridice din Republica Moldova și din străinătate, alte surse financiare neinterzise de lege.

Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs de către un consiliu de experți compus din reprezentanți desemnați de Consiliul de Presă sau de organizațiile societății civile reprezentative pentru domeniul mass-media, Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor.

De asemenea, sunt reglementate procedurile de desfășurare a concursului pentru acordarea subvențiilor și monitorizarea valorificării mijloacelor alocate.

Instituțiile mediatice care vor fi eligibile pentru acordarea subvențiilor vor trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții –înregistrarea în Registrul de stat al unităților de drept, ținut de Agenția Servicii Publice, respectarea Codului deontologic, experiență de activitate de cel puțin un an, lipsa restanțelor la bugetul public național, lipsa sancțiunilor pentru încălcarea unor articole importante din Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului.

În același timp, potrivit prevederilor noii legi, unele instituții mediatice, nu vor putea primi subvenții – furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, publicațiile periodice cu caracter publicitar și/sau erotic și cele fondate de partidele politice.

img24003226

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!