ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aprobat de MEC: Mai mulți psihologi, cadre didactice de sprijin și personal auxiliar în școli

09:38 | 02.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Numărul de posturi pentru funcția de psiholog în școli a fost mărit. De asemenea, instituțiile de învățământ vor putea angaja mai multe cadre didactice de sprijin, contabili, directori adjuncți și alt personal auxiliar. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat mai multe modificări la Normele de personal pentru școli, transmite MOLDPRES.

Solicitarea de a interveni cu ajustări la normele de personal pentru instituțiile de învățământ general a fost făcută urmare a mai multor discuții cu directorii de școli și cadrele didactice.

Conform noilor prevederi ale documentului, a fost revizuit numărul de funcții de director adjunct, precum și exclusă limita maximă de șase unități. Acest lucru va permite instituțiilor de învățământ cu profil și celor cu un număr mare de elevi să asigure un management mai eficient. De asemenea, a fost majorat numărul de posturi pentru funcția de psiholog, fiind oferită posibilitatea și școlilor de până la 200 de elevi de a angaja psihologi. Totodată, instituțiile pot apela la Serviciul raional/municipal de asistență psihopedagogică (SAP) pentru a li se oferi specialiști calificați.

Școlile cu un număr mai mare de 641 de elevi pot angaja o unitate de cadru didactic de sprijin la momentul identificării necesității pentru cel puțin un copil. A fost inclusă și funcția de secretar pentru școlile de până la 200 de elevi, fiind majorat și numărul maxim de contabili pentru instituțiile de învățământ care sunt la autogestiune și nu folosesc serviciile contabilității centralizate. Pentru instituțiile cu profil de Arte a fost instituită funcția de acordor de instrumente muzicale.

Schema de încadrare a personalului în instituțiile publice de învățământ se elaborează în fiecare an de către directorul instituției de învățământ, se avizează de consiliul de administrație al școlii și se aprobă de organul local de specialitate în domeniul învățământului.

img24003228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!