ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USMF „Nicolae Testemițanu” va semna un Memorandum de înțelegere cu Agenția ONU pentru Refugiați în domeniul predării, cercetării și sensibilizării societății

10:15 | 03.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va semna astăzi un Memorandum de înțelegere cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în domeniul predării, cercetării și sensibilizării societății, informează MOLDPRES.

Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 11:30, în Sala de ședințe nr. 204, Blocul didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165). Memorandumul de înțelegere va fi semnat de către rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, și Bertrand Blanc, Reprezentant al UNHCR în Republica Moldova.

Prin semnarea documentului, universitatea își exprimă acordul de a deveni Catedră Academică Sérgio Vieira de Mello a UNHCR, cu misiunea de a promova și disemina dreptul internațional umanitar, drepturile omului și dreptul internațional al refugiaților, precum și de a organiza activități menite să integreze tema refugiului în programa sa academică și în serviciile comunitare.

Astfel, părțile vor colabora în vederea dezvoltării cursurilor academice și a cercetărilor axate pe strămutarea forțată, drepturile omului și apatridie în domeniul medicinei, educația incluzivă, colaborarea și schimbul de informații și resurse între comunitățile care găzduiesc refugiați și refugiații înșiși, promovând coeziunea socială, incluziunea și studiul în grup. 

Totodată, universitatea se angajează să dezvolte cel puțin trei acțiuni legate de predare, cercetare, sensibilizare comunitară (inclusiv admiterea facilitată și burse) și advocacy, așa cum este indicat în Termenii de referință ai catedrelor De Mello, și să prezinte UNHCR un raport anual privind activitățile realizate, conform planului de lucru pentru o perioadă de doi ani.

Prin această colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu”, UNHCR își propune să îmbunătățească educația și conștientizarea cu privire la strămutarea forțată și protecția internațională a refugiaților prin susținerea cursurilor academice, activităților de cercetare, sensibilizare și a altor activități în domeniul academic, care se vor axa pe strămutarea forțată.

În cadrul parteneriatului, părțile își propun să organizeze cel puțin o activitate comună pe an, pe durata prezentului acord, pe teme ce vor fi agreate de ambele părți. UNHCR va oferi suport în strângerea de fonduri pentru proiectele Catedrei De Mello, cu condiția ca proiectul să fie înaintat inițial spre examinare.

Rețeaua academică a Catedrei Sergio Vieira de Mello (SVMC) este un parteneriat între UNHCR și universități/instituții academice, care se angajează să abordeze problema strămutării forțate prin implicarea în activități de cercetare, predare și informare a comunității. În prezent, rețeaua SVMC este stabilită în 5 țări - Brazilia, Costa Rica, Republica Dominicană, Etiopia și Regatul Unit.

img24003267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!