ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile recomandă populaţiei să renunţe la arderea anvelopelor în noaptea de Paşti

11:22 | 03.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Agenţia de Mediu a venit cu un apel către populaţie în care a cerut să se renunţe la arderea anvelopelor în noaptea de Paşti. „Este important să evităm aprinderea rugurilor în noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător”, îndeamnă instituţia, citată de MOLDPRES.

În procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de km.

„În acest context informăm că arderea anvelopelor este interzisă, iar conform Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 1200 la 1800 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 10,5 mii la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an”, indică Agenţia de Mediu.

La 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Conform acestuia, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

În prezent, în ţară activează cinci agenţi economici autorizaţi să colecteze şi să trateze deşeuri de anvelope.

img24003275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!