ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Adrian Efros, despre măsurile de siguranță aprobate după tragedia de la Aeroport: „Au fost dezvoltate mecanisme de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării”

14:40 | 03.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. După tragedia de anul trecut de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), au fost reglementate procedurile operaționale standard și au fost dezvoltate mecanisme eficiente de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că pentru a preveni incidente similare în viitor, s-au luat mai multe măsuri la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Astfel, a fost aprobat un Plan de acțiuni pentru perioada 2023-2024, scopul căruia este implementarea recomandărilor Comisiei de control tematic. Aceste acțiuni au inclus operaționalizarea Serviciului de ordine publică și intervenții explozive, precum și demararea activităților pentru autorizarea Centrului de instruire în domeniul securității aeronautice. În plus, a fost extins sistemul de monitorizare video și elaborate planuri situaționale detaliate. Pentru a consolida cadrul normativ, au fost reglementate procedurile operaționale standard și au fost dezvoltate mecanisme eficiente de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării”, a spus Adrian Efros.

De asemenea, ministrul a subliniat că a fost asigurată acoperirea cu personal, recrutarea și selecția continuă, dotarea angajaților cu echipament special, inclusiv dispozitive de detectare a explozivilor. „Aceste măsuri reflectă angajamentul ferm pentru îmbunătățirea securității la AIC și pentru prevenirea oricăror incidente similare în viitor”, a afirmat Adrian Efros.

În iunie 2023, două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, au murit după ce au fost împușcate de un cetățean străin, căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul țării.

img24003285

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!