ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Misiunea FMI a încheiat vizita în Moldova. Clara Mira: „Implementarea programului a fost una bună și, în mare parte, în parametrii stabiliți”

15:27 | 03.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira, a purtat discuții la Chișinău, în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024, în contextul a celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate. La finalul discuțiilor, misiunea a estimat că „implementarea programului a fost una bună și, în mare parte, în parametrii stabiliți, deși implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere”, transmite MOLDPRES. 

Șefa Misiunii FMI, Clara Mira, a declarat că „redresarea economiei Moldovei a fost mai lentă decât s-a anticipat, din cauza efectelor persistente și dificultăților cauzate de războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina”. „PIB-ul în termeni reali a crescut în 2023 cu 0,7 la sută, sub nivelul de 2 la sută prognozat de FMI la momentul ultimei evaluări de program. Principala cauză a fost redresarea mai slabă a cererii interne, în special având în vedere consumul sectorului privat și investițiile”, a punctat oficialul. 

Potrivit sursei citate, „economia va continua să se redreseze în 2024, cu o creștere economică la nivelul de 2,6 la sută, ceea ce este iarăși un nivel mai jos decât cel prognozat anterior”. Printre riscurile estimate de experți se numără posibilitatea unor noi șocuri energetice sau un nou val de refugiați. Printre factorii favorabili se numără creșterea economică mai rapidă decât s-a anticipat în statele-parteneri comerciali ai Republicii Moldova, avansarea mai rapidă în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale.

„Bugetul pentru anul 2024 va contribui la consolidarea mecanismelor de protecție socială, sprijinirea în continuare a securității energetice, precum și a investițiilor și reformelor care stimulează creșterea economică. În condițiile în care inflația se încadrează din luna noiembrie a anului trecut în intervalul de variație țintit de BNM, politica monetară promovată este una adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor juca un rol esențial pentru a ține piept șocurilor. Politica monetară trebuie să aibă în continuare ca scop menținerea stabilității prețurilor”, este specificat într-un comunicat de presă al FMI.

Experții au mai estimat că „implementarea programului a fost una bună și, în mare parte, în parametrii stabiliți, deși implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere”. „Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative stabilite pentru 31 decembrie 2023.  Au fost îndeplinite criteriile de performanță structurală stabilite pentru 31 decembrie 2023, care au vizat consolidarea administrării fiscale și finalizarea triajului întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunile climatice. Totodată, se atestă întârzieri în implementarea reformelor convenite în vederea consolidării autonomiei instituționale și a guvernanței BNM (termenul fiind stabilit pentru 31 decembrie 2023) și instituirii unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selectare a judecătorilor (termenul fiind stabilit pentru 31 martie 2024), deși se depun eforturi în acest sens”, mai este specificat în comunicat.

Misiunea FMI a precizat că va continua discuțiile în contextul celei de-a cincea evaluări ECF/EFF și a primei evaluări RSF, „cu scopul de a ajunge în viitorul apropiat la un acord la nivel de experți”.

img24003286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!