ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O artistă vizuală din România și-a expus lucrările la Chișinău

20:17 | 03.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri o expoziție personală cu genericul ”Spectrosthesia” a artistei vizuale din România, Elena Nicoleta Albu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Lucia Postică, a afirmat că expoziția cuprinde 56 de lucrări de pictură, grafică și obiect.

Pe marginea expoziției s-au pronunțat directorul instituției, Tudor Zbârnea, artistul plastic Ghenadie Jalbă ș.a.

Potrivit organizatorilor, în demersul său artistic ale cărui rezultate le putem remarca în expoziția ”Spectrosthesia”, artista și-a îndreptat atenția către analiza diferitelor compoziții muzicale, ale căror spectrograme le-a interpretat în diverse compoziții plastice. Spectrosthesia este un cuvânt inventat pentru a explica asocierea elementelor din jurul nostru unor spectrograme: arhitectura clădirilor, lumini și umbre, ritmuri, culori, forme. Conform dicționarului - o spectrogramă este o reprezentare vizuală a unui spectru (a densității spectrale) de frecvențe a unui sunet în raport cu timpul sau cu alte variabile. Artista a analizat compoziții muzicale din punct de vedere al frecvenței, al timpului, ca durată și al înălțimilor sunetelor, cărora le-a dat o notă personală prin trăirile pe care le-a exprimat vizual prin gesturi, culori și alegerea diferitelor materiale de lucru. Prin desen, pictură sau obiect, Elena a intervenit creativ asupra acestor reprezentări algoritmice pe care le-a dezvoltat în imagini tridimensionale expresive.

Abordarea artistică este realizată dintr-o perspectivă subiectivă, generată de experiențele sinestezice ale artistei, analizând elementele de limbaj comune între muzică și arta vizuală. A interpretat structura muzicală a sunetului ca pe o organizare arhitecturală plină de ritmuri și culori într-un spațiu nedefinit, evidențiind modul în care forma, conținutul, aspectul și semnificația se contopesc pentru a crea o unitate artistică. Pictura a devenit astfel un catalizator care transformă modelul vechi într-o muzică misterioasă mereu nouă, invitând privitorul să integreze viitorul cu referire la trecut.

Artista vizuală Elena Nicoleta Albu este născută la 28 mai 1982 la Brăila, România, unde locuiește și își desfășoară activitatea artistică. Licențiată în pictură (2014), a urmat cursurile de master Strategii de creație în pictură la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala București, departamentul Pictură și membră a grupării artistice Soleil de l'Est. În anul 2020 a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei – Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Din anul 2022 lucrează ca educator muzeal în cadrul Secției Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, unde, până în prezent a organizat diverse expoziții și nenumărate ateliere creative pentru toate vârstele.  

A participat la zeci de expoziții în muzee și în galerii din țară și de peste hotare. Are lucrări în colecții particulare din România, Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Anglia și Canada. Activitatea sa artistică este reprezentată de lucrări realizate în tehnici precum: desen, pictură, performance, instalații și obiect. Artista experimentează diverse tehnici și medii de lucru, analizând procesul creației artistice prin parcurgerea mai multor etape. Caută sensuri ascunse în structura materialului, până la o disecție completă virtuală a elementelor primordiale.

Expoziția va fi deschisă până la 2 iunie.

 

img24003294

img24003294

img24003294

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!