ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele

08:03 | 05.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfintele Paști, considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care semnifică Învierea Domnului, notează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în bisericile din țară au fost oficiate servicii divine, iar mii de moldoveni au mers la lăcașurile sfinte pentru a lua din lumina sfântă. Și în acest an, Focul haric de la Ierusalim a ajuns în țara noastră. 

În Pastorala Sa, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir, a menționat că această aleasă şi sfântă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pământul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie şi veselie duhovnicească „căci, iată, ne-a venit sărbătoarea cea dorită şi mântuitoare, ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor şi călcarea morții”.

“Participând la Sfânta Liturghie euharistică, descoperim continuu sensul fundamental al Crucii şi al Învierii, deoarece „prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”, iar această stare de bucurie poate fi perpetuată în ființa noastră, dacă suntem nelipsiți de la Cina Domnului. Aici ne umplem de pace şi lumină, de dragoste şi împăcare, pentru că Hristos Care a adus pacea în mijlocul ucenicilor Săi, umple şi inimile noastre cu har şi cu sfințenie.A înviat Hristos şi toate s-au umplut de lumină. Ca fii ai Învierii, suntem fiii Bisericii, care este „trupul lui Hristos””, se mai spune în mesaj.

Sărbătorile Pascale se desfășoară pe durata a trei zile. Sfintele Paști este precedat de o lungă perioadă de post, iar în ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, se sărbătorește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

În ajunul de Paști, creștinii își pregătesc coșul cu bunătăți și merg la sfințirea bucatelor, iar în dimineața acestei zile, fiecare se spală pe obraji cu un ou alb și altul roșu. Acest ritual simbolizează putere și puritate. Totodată, credincioșii ciocnesc ouă roșii, care semnifică viața cea nouă, primită prin Sângele Mântuitorului.

În 2025 Paștele ortodox va fi sărbătorit la 20 aprilie.

img24003303

img24003303

img24003303

img24003303

img24003303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!