ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicologul Svetlana Bivol își sărbătorește ziua de naștere

10:19 | 05.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Muzicologul Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, președinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, colectivul Filarmonicii Naționale i-a adresat un mesaj de felicitare, în care se menționează, între altele, că ”în această zi luminată, cu multă pietate adresăm cele mai alese gânduri, cele mai de preț cuvinte pentru draga noastră directoare, cea care știe să făurească frumosul, care poate da viață la cele mai îndrăznețe idei, care știe să încurajeze și să dăruiască căldură din tot sufletul! Distinsă și mult stimată Doamnă Svetlana Bivol, cu ocazia frumoasei aniversări, vă dorim tot binele din lume, cele mai frumoase realizări și împliniri profesionale! La mulți și fericiți ani alături de cei dragi inimii!”,  se mai menționează în mesajul de felicitare, postat pe rețelele sociale.

Svetlana Bivol s-a născut pe 5 mai 1959 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala specială de muzică "Eugen Coca", la specialitățile vioară și muzicologie. În perioada anilor 1977-1982, își continuă studiile la Institutul de Stat al Artelor, la specialitatea muzicologie. A urmat numeroase stagii de perfecționare în domeniul managementului în artă, inclusiv la Institutul de Arte Dramatice de Stat din Moscova (1994), în Statele Unite ale Americii (2000), Canada (2002) etc.

Svetlana Bivol și-a început activitatea profesională în anul 1981, fiind angajată în calitate de lector-muzicolog la Filarmonica Națională. Concomitent, este autoare și prezentatoare a mai multor cicluri de emisiuni muzicale la radio şi televiziune. În perioada anilor 1990-1997, este șef al Direcției arte și învățământ artistic a Ministerului Culturii din R. Moldova. Din 1996 până în 2006 a exercitat funcția de expert și membru al Comisiei pentru Cultură și Mass-media a Fundației Soros - Moldova.

În anii 1997-2001, a fost director al Teatrului Național de Operă și Balet. Din 2003, este director general la Filarmonica Națională „S. Lunchevici”. Svetlana Bivol este invitată cu regularitate în calitate de membru al juriului la mai multe concursuri naționale („Tamara Ciobanu”, „Barbu Lăutaru”, „Alexei Stârcea” etc.) și internaționale, precum „Enrico Caruzo” și „Umberto Giordani” (Italia, 1998). A fost director al Zilelor Culturii Moldovei în Rusia (1995), Belarus (1996, 2005), a Republicii Belarus în Moldova (1997), a Federației Ruse în Moldova (1996, 2003).

În 1996, Svetlanei Bivol i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, în 2011 - Ordinul "Gloria Muncii”, iar în 2020 „Ordinul de Onoare”.

 

img24003305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!