ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Programul artistic „A treia zi de Paști la Muzeu” a ajuns la cea de-a XXI-a ediție

18:26 | 07.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XXI-a ediție a programului artistic pascal „A treia zi de Paști la Muzeu” s-a desfășurat astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, a fost vernisată expoziția cu genericul „Toiagul stăreției – scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la fondarea mănăstirii și tradiționalul recital de cântece pascale.

Solicitat de agenție, protoiereul mitrofor Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor și culturologie, inițiatorul expoziției, a menționat că în cadrul acesteia vizitatorii vor avea ocazia să cunoască file din istoria mănăstirii, vor afla despre încercările, dificultățile, mărturisirile de credință, prigoana și momentele de pace ale așezământului monastic.

„Este o mănăstire numele căreia a răsunat mult în perioada post sovietică. Asupra istoriei ei s-au axat mai mulți cercetători, legat de acel eveniment tragic, atunci când s-a închis această mănăstire, după cel De-al Doilea Război Mondial, când tăvălugul sovieticilor s-a răsfrânt și asupra vieții bisericești. Este important momentul legat de viața celor care au condus această comunitate. În ultimul secol, aproape de la întemeiere, ea a fost condusă de maici starețe, care au avut o viață plină de evenimente. Colectivul muzeului a decis să punem accentul pe viața fiecărei maici și pe ceea ce s-a întâmplat cât au activat ele ca starețe. Pe lângă fotografii, avem și obiecte liturgice, care au fost folosite pe parcursul istoriei, dar și multe obiecte pe care le-au folosit în uzul casnic aceste măicuțe”, a precizat părintele Manole Brihuneț.

La rândul său, maica soră superioară Lavrentia, a menționat că Mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Răciula a fost întemeiată la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Un pilon al mănăstirii este preacuvioasa maică stareță, schiegumena Eustolia (Rotaru), în vârstă de 99 de ani, are 35 de ani de monahism. În anul 1931, tânăra Evdochia (Rotaru) este adusă la mănăstirea Răciula de sora tatălui. Aici învață școala din sat, apoi pleacă la Instittuul de Călugărițe – Infirmiere din Chișinău, după care se întoarce la mănăstire. În anul 1987, este tunsă în monahie cu numele Eustafia. În anul 2020, a primit înaltul cin călugăresc de schiegumenă, cu numele Eustolia, cea mai mare parte din viața ei trăind în mănăstire.

Potrivit maicii Lavrentia, odată cu redeschiderea mănăstirii în anul 1989, maica Eustafia este aleasă cu vot unanim în funcția de stareță a mănăstirii. Odată cu statornicia în dreapta credință, se înalță și zidurile bisericilor, se construiesc chilii, paraclise, biserici, se înființează muzee. Vizitatorii sunt îndemnați să vizioneze expoziția, pentru a se familiariza cu viața mănăstirii, pentru a cunoaște viața de obște călugărească specifică acestui complex monahal și de a lua exemplu de viețuire duhovnicească.

Pe marginea expoziției s-au pronunțat directorul adjunct al instituției, Teodor Candu, moderatorul manifestării, secretarul științific al muzeului, Andrei Prohin, protoiereul mitrofor Sergiu Iordăchescu, reprezentantul Episcopiei de Nisporeni și Ungheni ș.a.

Lansarea expoziției a fost însoțită de un program tradițional de cântece pascale, organizat cu suportul Sectorului Sinodal Activități Culturale Mitropolia Moldovei: Ansamblul folcloric model „Mugurașii”, conducător Liuba Cucu, satul Cruglic, raionul Criuleni, Ansamblul folcloric model „Băștinașii”, conducător Lidia Stăvilă, sartul Hârtopul Mic, Criuleni, Corul de preoți al protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, conducător, preotul Teodor Vrabie, Ansamblul folcloric „Dacii liberi”, conducător Samson Dabija, Măgdăcești, Criuleni; grupul psaltic „Glas îngeresc”, conducătoare Veronica Tudoreanu, satul Răciula, raionul Călărași, corul de copii „Axios”, Centrul Raional de Cultură ,,A. Suruceanu” Orhei, conducătoare artistică Anghelina Usatîi și corul de copii „Armonia”, I.P. Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, conducătoare artistică Anghelina Usatîi, municipiul Orhei.

Expoziția va fi deschisă în perioada 7 mai -  21 iulie.

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

img24003349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!