ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

07:16 | 08.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost stabilită la nivel de 3,6% anual, față de 3,75 la sută cât era anterior. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.

Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivel de 5,6 la sută anual, față de 5,75 la sută cât era anterior, iar la depozitele overnight - la nivel de 1,6 la sută anual, comparativ cu 1,75 la sută.

Potrivit BNM, „decizia prelungește relaxarea politicii monetare începută în decembrie 2022”. „Efectele se vor transmite în continuare treptat prin scăderea ratelor de dobândă pe piețele monetară, de depozit și de credit. Prognoza curentă adeverește, în general, tendințele prevăzute anterior”, este menționat în decizia Comitetului executiv.

Totodată, BNM a menționat că „urmărește încetinirea descreșterii inflației și menținerea acesteia în limitele intervalului de variație a țintei, prin stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și a investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe 20 iunie 2024. 

img24003354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!