ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a maestrului fotograf Vasile Șoimaru a fost vernisată la un muzeu din capitală

09:31 | 01.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei, a fost vernisată expoziția de fotografie sub genericul ”Culori în mișcare”, a maestrului fotograf Vasile Șoimaru, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, care a apreciat înalt calitatea  expoziției.

Solicitat de agenție, directorul Muzeul Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde 41 de fotografii, realizate de autor de-a lungul anilor.

În alocuțiunea sa, Roxana Iorgulescu Bandrabur, jurnalistă din București, coordonatoarea proiectului Românimea.org, a afirmat că, angajat în încercarea de a nu fugi de memorie – un ax al multiculturalității europene - universul Românimea.org, proiect al AICC – Asociația Identitate Culturală Contemporană, oferă șansa la existență a unor imagini autentice, surprinse în călătoriile sale de secol XXI de Vasile Șoimaru, conferențiar doctor, cofondator al Academiei de Studii Economice a Moldovei, premiat de Academia Română (pentru anul 2013) pentru monografia etnofotografică ”Românii din jurul României”, de altfel, bază a acestei călătorii virtuale Românimea.org.

„Sunt mărturii etnofotografice, menite să reflecte fărâme de viață românească din vatra strămoșească, din jurul României de azi, dar și din jurul celei interbelice, de la Marea Adriatică până dincolo de Nistru, de Bug, de Ingul, de Nipru și de la Maramureșul Istoric și Carpații Nordici, până la comunitățile românilor balcanici de la sud de Dunăre – Albania, Grecia, Croația, Serbia, din comunitățile formate în urma deportărilor staliniste de la Ural și Caucaz, Siberia, Kazahstan, Răsăritul Depărat și până la  comunități ale exilului românesc de peste Atlantic…”, a specificat Roxana Iorgulescu Bandrabur.

Regretatul scriitor Vlad Pobilă afirma că Vasile Şoimaru nu recurge la tehnici şi trucuri moderne, postmoderne, arhimoderne, sofisticate; el se mulţumește cu o manieră "clasică" de surprindere a lucrurilor, a siluetelor, a priveliștelor, a întâmplărilor din jur. ”Tocmai de aceea, raportat la maeștri de talia lui Mihai Potârniche, Vasile Şoimaru e „un clasic întârziat între moderniști"; pus alături de fotografi mai oficiali - e un simbolist într-o epocă de foarte dur realism. Simbolice, metaforice sunt chiar şi titlurile multor creaţii fotografice de-ale lui, fapt de care se poate convinge până şi un om ocolit de fiorul poeziei, dar pus în faţa unor legende fotografice: Roz de Voroneţ, Galben de Cornova, La marginea Latinităţii, Făt-Frumos din... porumb, Au înnebunit toţi macii, Pe lângă plopul fără soţ, Primul sărut al toamnei, La cumpăna soarelui etc. Adevărate poeme în imagini! ”, a remarcat Vlad Pohilă.

Vasile Șoimaru, născut la 30 aprilie 1949, în satul Cornova, fostul ținut al Orheiului, Regatul României (astăzi raionul Ungheni, Republica Moldova), în familia lui Alexei și Nina Șoimaru, este politician, economist, conferențiar universitar, publicist și fotograf moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislaturile 1990-1994, 1998-2001 și în Parlamentul actual.  Este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova. Este licențiat al Facultății de Economie a Institutului Politehnic (în prezent – Universitatea Tehnică) din Chișinău (1971). Are studii de doctorat (1973-1977) la Institutul de Finanțe și Economie din Sankt Petersburg, susținând, în 1978, teza de doctor în economie.

În anii 1971-1973 a fost asistent la Catedra de economia muncii de la Universitatea Tehnică din Chișinău. Între 1977 și 1990 a activat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moldova: lector, lector superior, conferențiar universitar (din 1982), prodecan. În perioada anilor 1991-1994, a fost vicerector al nou-fondatei Academii de Studii Economice a Moldovei (ASEM).

Expoziția va fi deschisă până la 26 mai.

 

img24003201

img24003201

img24003201

img24003201

img24003201

img24003201

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!