ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O asociație de profil se va alătura protestului transportatorilor din 23 februarie

10:42 | 22.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Asociația Patronală a Profesioniștilor în Transporturi ”Transportatorul” a anunțat că se va alătura protestului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto care a declarat că marți, 23 februarie, va sista transportul regulat de pasageri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv transportul privat (care ocupă peste 50% din capacitate) în municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Totodată, Asociația „Transportatorul” a cerut ca personalul din transportul public să fie vaccinat în primul rând, să fie asigurat gratuit cu material de protecție, să beneficieze de compensări salariale pentru fiecare lună a pandemiei. De asemenea, a fost cerută repartizarea motorinei gratuite „necesare pentru activitatea transportului regulat de persoane, din rezerva de stat și ajutoarele internaționale”.

Săptămâna trecută, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunţat că pe 23 februarie va fi sistat transportul regulat de pasageri pe întreg teritoriul țării, inclusiv în capitală, decizia fiind reacție la aplicarea amenzilor pentru încălcarea punctului 4.4. din Hotărârea nr. 45 a Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Acesta prevedea limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional – la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local și municipal – în limita a 50% din capacitatea de îmbarcare.

Sâmbătă, 20 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis suspendarea, până la 28 februarie inclusiv, a prevederii de limitare a numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate.

CNESP a luat această decizie, după ce cele mai reprezentative asociații patronale din transporturi au dat asigurări că vor mobiliza membrii săi să respecte strict măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19 în unitățile de transport.

Deși decizia anterioară a CNESP i-a nemulțumit pe transportatori, aceasta a fost argumentată de riscul înalt de contactare a virusului în timpul călătoriilor în transport, nerespectarea măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19 atât de către prestatorii de servicii de transport, cât și de pasageri,  precum și creșterea indicatorilor epidemiologici ai noului coronavirus.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!