ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie elvețiană va investi în construcția unei fabrici de prelucrare agricolă la Ștefan Vodă

13:47 | 27.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Compania elvețiană Schoeni investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor, cu suprafața de două mii de metri pătraţi, în raionul Ștefan Vodă. Pentru aceasta, Schoeni a înregistrat o întreprindere în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți (subzona Ștefan Vodă), transmite MOLDPRES.

“La prima etapă, la întreprinderea cu proces automatizat deplin au fost create 30 de locuri de muncă. Salariul mediu este de 12 mii de lei. Planul de afaceri presupune că, în primul an de activitate, volumul producției va însuma 18 mln de lei (circa un mln de dolari). În perspectivă mai îndelungată, este planificată extinderea capacităților și suprafețelor de producere până la zece mii de metri pătraţi, cu majorarea corespunzătoare a volumului investițiilor și a locurilor de muncă. Fiind rezident al Zonei Economice Libere ”Bălți”, compania va exporta întreg volumul producției fabricate în Elveția și țările Uniunii Europene”, indică ZEL Bălţi.

Potrivit lui Marin Ciobanu, administratorul Zonei economice libere, unicitatea noului rezident al ZEL Bălți constă nu doar în faptul că este prima companie din Elveția, ci și că în zonă a venit un investitor dintr-un domeniu nou – prelucrarea producției agricole. “Acest lucru înseamnă că producătorii agricoli din sudul Republicii Moldova vor avea un cumpărător de încredere, fiind siguri de comercializarea şi extinderea producției”, a estimat Marin Ciobanu.

La rândul său, Vitalie Pintilie, administratorul întreprinderii elvețiene, a relevat că “pentru prima dată în istoria sa de un secol, Schoeni Food a decis să dezvolte fabricarea produselor alimentare din fructe și legume în afara Elveției”. “Suntem bucuroși că alegerea lor a fost Republica Moldova. Succesul proiectului din Ștefan Vodă va deveni o poartă pentru noi investitori din această țară, asigurând locuri de muncă plătite decent, consolidarea economiei țării și creșterea nivelului de trai”, a spus Pintilie.

În prezent, în subzona ZEL Bălţi din Ștefan Vodă au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești, se pregătește platforma pentru construcția fabricii. Inaugurarea acesteia este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), a pomușoarelor (zmeură, căpșune) și a fructelor (mere, pere).

foto simbol

img21005425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!