ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 1 500 de moldoveni au fost diagnosticați cu hepatite în anul trecut

10:27 | 28.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, în anul trecut s-au înregistrat în total 1 422 cazuri de hepatite, cu aproape 50 la sută mai puțin decât în 2019 când au fost diagnosticate 2 957 persoane. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitei, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite B, C și D și 483 (34,0%) - cazuri de hepatită A.

Din 2016 în țara noastră a fost introdusă o schemă nouă de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D. În urma aplicării acesteia, peste 17 mii de moldoveni s-au tratat de hepatite.

Autoritățile din sănătate susțin că noul tratament a diminuat esențial și costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 97% pacienți tratați. Astfel, durata tratamentului a fost micșorată esențial, iar eficacitatea a sporit. Totodată, pentru prevenirea hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021.

Anual, pe data de 28 iulie este marcată Ziua Mondială a hepatitei, scopul căreia este mărirea gradului de conștientizare a populației cu privire la hepatita virală, o maladie inflamatorie a ficatului care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular. În acest an, genericul evenimentului este „Hepatita nu poate aștepta” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatita ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030.

Hepatita este o boală infecțioasă a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariția cirozei sau a cancerului hepatic. Există 5 tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E. La nivel mondial, 325 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu cel al hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, iar peste 60% de cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării și tratamentului tardiv al hepatitelor virale B și C.

img21005441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!