ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din opt decembrie populaţia se va putea programa on-line la medicii de familie

16:54 | 18.11.2014 Categorie: Societate

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Din opt decembrie populaţia se va putea programa on-line la medicii de familie. La Chişinău a fost lansat astăzi Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară, parte componentă a Strategiei Naţionale "e-Sănătate 2020", comunică MOLDPRES.  

Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii a menţionat azi la o conferinţă de presă că sistemul, lansat în premieră în Republica Moldova, a fost implementat cu scopul de a îmbunătăți calitatea actului medical, precum şi de a simplifica accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală. 

"Sistemul informatic va fi utilizat de medicii de familie din toate instituţiile medico-sanitare publice. Medicii de familie vor folosi calculatoare personale de tip desktop/laptop,  cu sistem de operare comercial şi fără a instala programe suplimentare. Sistemul funcţionează pe baza tehnologiei Web la nivel de client şi este găzduit de platforma guvernamentală comună – mCloud. Aceasta va permite economii substanţiale la nivel naţional, deoarece instituţiile medicale nu vor procura servere şi alt echipament necesar, el fiind oferit gratuit de Guvern", a precizat Andrei Usatîi. 

Sistemul a fost implementat cu suportul financiar al Guvernului R. Moldova. Valoarea totală a proiectului se estimează la 19,2 milioane de lei (circa 1 mln de euro).  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!