ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a redus la jumătate importurile de energie electrică din Ucraina

17:06 | 24.11.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova a redus de 1,9 ori importurile de energie electrică, în primele nouă luni ale anului 2014, informează MOLDPRES cu referire la datele Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui din Ucraina.

În ianuarie-septembrie, Moldova a achiziţionat 628,1 milioane de kilowatt-oră, cu 593,4 milioane mai puţin decît în perioada similară a anului precedent. Statisticile furnizate de Kiev relevă însă că în pofida reducerii considerabile a importurilor, Republica Moldova rămîne cel mai mare consumator de energie electrică după Ungaria şi Belarus.

Ministrul Energiei şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Iurie Prodan, a explicat reducerea substanţială a exportului de energie prin deficitul de combustibil pentru producerea energiei electrice, în primul rînd a cărbunelui, la staţiile termoelectrice ucrainene.

Exporturile de energie electrică ucraineană s-au redus în septembrie cu 26,8 la sută, tendinţă care s-a menţinut şi în luna octombrie, iar experţii se aşteaptă la o diminuare în continuare a exporturilor. Procurările de energie electrică se fac de la compania ucraineană DTEK Vostokenergo, care are semnat un contract pe un an cu Gas Natural Fenosa – Moldova.

Potrivit Agenţiei pentru Reglementare în Energetică, necesarul de energie electrică al Republicii Moldova a fost acoperit în nouă luni al acestui an în proporţie de 83 la sută din importuri.

Importurile de energie s-au ridicat în ianuarie-septembrie 2014 la peste 2,4 miliarde de kilowatt/oră, cu 2,2 la sută mai mult decît în perioada similară a anului trecut. În acest an, Republica Moldova achiziţionează energie electrică din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan la preţ de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt-oră, mai mic decît cel din ultimii doi ani, de 6,9 cenţi.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!