ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cursul monedei naţionale a atins un nou maxim şi continuă să cedeze teren în faţa dolarului SUA

12:01 | 06.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Leul moldovenesc continuă să cedeze teren în faţa dolarului SUA, pe fondul deprecierii monedelor Federaţiei Ruse şi Ucrainei, doi dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Moldovei. Banca Naţională a Moldovei a anunţat pentru luni, 8 decembrie, un curs de referinţă de 15.1960 lei pentru un dolar SUA, un nou maxim istoric, informează MOLDPRES.

Astfel se confirmă prognozele unor economişti, care anticipau că leul ar putea să se deprecieze în continuare pe fondul crizei regionale, a încetinirii economice, dar și evoluției în scădere a cotațiilor valutelor a doi dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Moldovei, Ucraina şi Rusia.

Leul moldovenesc s-a depreciat în termeni nominali de la începutul anului cu 16,4 la sută. Moneda rusă s-a depreciat la un minim record de aproape 55 ruble pentru un dolar SUA la începutul săptămînii. Banca centrală din Rusia a cheltuit în această săptămînă 2,6 miliarde dolari pentru susţinerea rublei. Vineri, Banca centrală a Rusiei a vîndut 1,9 miliarde de dolari pe piaţa monetară pentru a atenua presiunile de depreciere a rublei, după ce luni a cheltuit 700 milioane de dolari în acelaşi scop, potrivit datelor băncii.

img14001774

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!