ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a început importurile de gaze românești prin conducta Iași-Ungheni

12:52 | 04.03.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Livrările de gaze din România prin conducta Iași-Chișinău au început astăzi. În anul 2015 Republica Moldova va importa un milion de metri cubi de gaze, ce va asigura peste 10 300 de consumatori din raioanele Ungheni și Nisporeni, informează MOLDPRES.

„Unul din obiectivele Guvernului este conectarea la piaţa energetică a UE, care oferă mai multe soluții pentru siguranța energetică a țării. Guvernul face tot posibilul ca să aprovizioneze cu surse energetice de alternativă Republica Moldova”, a declarat în cadrul ceremoniei cu prilejul demarării importurilor Valeriu Triboi, viceministru al Economiei.

El a spus că gazul românesc va fi pompat în rețeaua existentă a Moldova-Gaz. “Preţul pentru consumatorii finali nu va fi modificat. Aceleași tarife vor fi pentru toată Moldova. Cînd gazoductul va fi construit pînă la Chişinău vom putea vorbi despre mărirea volumului şi de micșorarea prețului. Pentru moment prețul este de 1010 lei românești pentru mia de metri cubi”, a menționat Triboi.

Potrivit viceministrului, în prezent se efectuează un studiu de fezabilitate privind extinderea gazoductului Ungheni-Iași pînă la Chișinău și că, potrivit estimărilor, construcția acestuia va fi finalizată către sfîrșitul anului 2017.

Pentru extinderea gazoductului pînă la Chișinău sînt necesare investiții de peste 60 milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocate de Uniunea Europeană. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decît consumul Republicii Moldova.

La rîndul său, preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma a menționat că 19 localități din raionul Ungheni vor fi aprovizionate cu gaz de alternativă din Uniunea Europeană. „Avem 280 de agenţi economici care vor fi aprovizionați şi două localități din raionul Nisporeni. Este vorba de 10350 beneficiari. Sperăm să ne extindem şi în alte localități din raionul Ungheni”, a conchis Toma.

Compania de stat Vestmoldtransgaz va asigura serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, în baza licenţei primite la începutul lunii ianuarie 2015. Gazele vor fi livrate prin conducta Iaşi-Ungheni de compania OMV Petrom, din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care a încheiat pe 22 decembrie anul trecut un contract pe un an cu compania Energocom din Republica Moldova.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a presupus o investiţie de 26 milioane de euro. 

(Reporter V. Berco, editor A. Răileanu)

img15001422

img15001422

img15001422

img15001422

img15001422

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!