ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

R. Moldova va primi circa 700 mii de euro pentru extinderea apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi

14:07 | 13.03.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Mediului Sergiu Palihovici şi Gunnar Wälzholz, directorul oficiului pentru Ucraina şi R. Moldova al băncii germane de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), au semnat astăzi un Acord de finanţare în valoare de 730 mii de euro pentru studiul de fezabilitate de extindere a apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi, comunică MOLDPRES.

Conform proiectului, în colaborare cu experți internaționali va fi elaborat Studiul de fezabilitate pentru extinderea apeductului. Ulterior, vor fi proiectate și construite rețelele spre localități. Unificarea sistemelor de aprovizionare cu apă a municipiului Chișinău, oraşelor Strășeni și Călărași, cu conectarea treptată a circa 20 de localități rurale, constituie un element strategic de infrastructură în contextul regionalizării serviciilor comunale.

Sergiu Palihovici a menționat că stipulările Acordului sînt favorabile pentru soluționarea problemelor de alimentare cu apă.  ”Crearea unui sistem regional de aprovizionare cu apă va asigura accesul populației din raioanele Strășeni și Călărași la apă potabilă conform normelor sanitare  şi  creșterea calității serviciilor. După finalizarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral și conectarea sistemelor locale va fi creată o structură instituțională unică de gestionare a apeductului", a subliniat ministrul Mediului. 

Documentul determină sarcinile părților implicate și trasează etapele ce trebuie realizate pentru implementarea acestui program, identificat drept unul primordial în Strategia de alimentare cu apă și sanitație 2014-2018. Totodată, la negocierile din iunie 2014, Guvernele R. Moldova și Germaniei au identificat proiectul ca fiind prioritar pentru  cooperarea bilaterală.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!