ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrian Candu solicită susținerea SUA în finalizarea procesului de implementare a reformelor

13:16 | 01.04.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Andrian Candu solicită susținerea SUA în finalizarea procesului de implementare a agendei de reforme asumate de Republica Moldova pentru apropierea de UE. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii cu Scott Cullinane și Naz Durakoglu, consilieri din cadrul Comisiei relații externe a Camerei Reprezentanților din SUA, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Andrian Candu a remarcat bunele relații de colaborare între Parlamentul Republicii Moldova și Congresul SUA, totodată, mulțumind pentru sprijinul oferit cetățenilor moldoveni de autoritățile americane. În ultimii 22 de ani, Republica Moldova a beneficiat din partea SUA de asistență financiară în valoare totală de circa 1,2 mld dolari SUA.

Spicherul a reconfirmat angajamentul clasei politice de la Chișinău de a continua implementarea reformelor în vederea realizării parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a prevederilor din Acordul de Asociere și al celui de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Președintele Parlamentului a menționat că trebuie accelerat ritmul de implementare a reformelor pentru a atinge nivelul de trai așteptat de către cetățeni și partenerii de dezvoltare.

„O provocare la care trebuie să facă față autoritățile de la Chișinău este gestionarea crizei din sistemul financiar-bancar. În funcție de rezultatele investigațiilor internaționale, vom decide cum să modificăm legislația pentru a evita pe viitor situații asemănătoare”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, Președintele Parlamentului a exprimat interesul Republicii Moldova de a fi inclusă ca țară beneficiară a Programului Compact II din partea Corporației „Provocările Mileniului”.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre situația politică din țară, evoluțiile social-economice, prioritățile legislative și situația din regiune. Referitor la situația din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, Andrian Candu a precizat că își dorește un dialog permanent și constructiv cu autoritățile din regiune pentru a găsi soluții viabile în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În context, Președintele Parlamentului a menționat că, după întîlnirea de astăzi cu noul guvernator al Găgăuziei, Irina Vlah, planifică săptămîna viitoare să discute cu Mihail Burla, președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol.

Oficialii americani au reiterat sprijinul SUA pentru țara noastră în procesul de realizare a reformelor și au încurajat continuarea implementării acestora.

Scott Cullinane și Naz Durakoglu efectuează o vizită în Republica Moldova pentru a se familiariza cu evoluțiile politice și economice în contextul regional. Subcomitetul pentru Europa și Eurasia a Camerei Reprezentanților din SUA urmează să desfășoare audieri cu privire la situația din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

(Editor L. Alcază)

img15002163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!