ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Germaniei a organizat o expoziţie de caricaturi la Biblioteca Naţională

17:53 | 10.06.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Problemele societăţii dezbinate reflectate prin caricatură”, organizată de Ambasada Germaniei în Republica Moldova, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Caricaturile sînt rezultatul unui atelier de creaţie, realizat cu participarea studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Prezentă la eveniment, Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Doamna Ulrike Knotz, a menţionat, între altele, că de fapt caricatura este ”arta rîsului”. Potrivit diplomatului, dacă aceasta este reuşită, ea face din observator poate nu un om mai bun, însă poate unul mai critic, mai autocritic, mai creativ şi suveran, mai capabil să abordeze productiv conflictele.

„Am observat că în dezbaterile politice, iar din acestea sînt aici o mulţime, diversitatea etnică şi lingvistică a ţării sînt percepute drept o povară. De fapt, această diversitate reprezintă în realitate o bogăţie, un potenţial ce ar trebui să fie abordat inteligent şi utilizat pentru binele tuturor. Mă bucur pentru faptul că proiectul nostru a adus atît de multe rezultate interesante şi sugestive”, a constatat Ulrike Knotz.

Solicitat de MOLDPRES, unul dintre coordonatorii proiectului, caricaturistul Alex Dimitrov a afirmat că la atelierul organizat de Ambasada Germaniei au participat 10 studenţi, care au realizat cîte două lucrări.

„Cei 10 studenţii de la Facultatea de Arte Plastice sînt de diferite etnii şi din diverse regiuni ale ţării. Tematica abordată, însă, i-a unit, pentru că ei nu se simt dezbinaţi în societate. Atelierul de creaţie i-a împrietenit, făcîndu-i să înţeleagă mai bine diversitatea etnică şi lingvistică”, a remarcat Alex Dimitrov.

La rîndul său, studentul Pavel Obreja a mulţumit din numele colegilor săi Ambasadei Germaniei la Chişinău pentru organizarea acestui proiect, care a însemnat unitate prin diversitate.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 16 mai-10 iunie, iar expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

Imediat după vernisaj, Ambasada Germaniei la Chişinău a organizat o masă rotundă, la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile. Scopul dezbaterii a fost de a prezenta modul de viaţă al oamenilor într-o societate în care se vorbesc mai multe limbi, dialogul dintre membrii societăţii, colaborarea dintre ei, dar şi faptul că diversitatea lingvistică din Republica Moldova reprezintă un avantaj şi o bogăţie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15003914

img15003914

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!