ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Stare Civilă a lansat noi servicii electronice

11:57 | 11.06.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova pot accesa de astăzi noi servicii electronice de stare civilă prin intermediul terminalelor de plată. Este vorba de extrasele de pe actele de naştere, căsătorie şi deces, înregistrate în perioada anilor 1915-1944, informează MOLDPRES.

Directorul Serviciului Stare Civilă, Lucia Ciobanu, a explicat azi, într-o conferință de presă, că pentru a solicita actele respective, o persoană trebuie să acceseze de pe ecranul terminalului logo-ul serviciului de stare civilă și să selecteze documentul de care are nevoie, după care să introducă codul de pe buletinul de identitate.

Actele sînt emise într-un termen de la cinci zile la două luni. Solicitantul, în baza bonului de plată emis de terminal, se va apropia ulterior de oficiul stării civile pentru a ridica documentul. Comisionul pentru utilizarea terminalului este de zece lei.

„Datorită acestui serviciu cetățeanul cîștigă timp, este scutit de o deplasare pînă la oficiul stării civile și totodată evită rîndurile de la ghișee”, a declarat Ciobanu.   

La rîndul său, ministrul Justiției Vladimir Grosu a afirmat că pe viitor își propune să modernizeze acest serviciu, astfel încît actele solicitate prin intermediul terminalelor să poată fi livrate direct la domiciliu.

Procesul de digitalizare a actelor de stare civilă a început în vara anului 2013. Pînă în prezent, peste cinci milioane de acte de stare civilă, emise înainte de 1944, au fost trecute pe suport electronic.

Prin intermediul rețelei de ghișee multimedia cetăţenii pot solicita următoarele documente de stare civilă: extrasele de pe actul de naştere, de căsătorie și de deces, certificatul privind starea civilă, avizul privind infirmarea schimbării numelui de familie şi/sau prenumelui, extrasele multilingve de pe actul de naştere, de căsătorie și de deces.

(Reporter C. Russu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!