ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova alunecă într-o zonă de incertitudine după demisia premierului

15:17 | 12.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Comentariul economic al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES

Republica Moldova alunecă într-o zonă de incertitudine după demisia premierului ce va duce la căderea Guvernului. Este momentul cel mai nepotrivit pentru un astfel de demers categoric. Şi nu e vorba doar de faptul că demisia a fost prezentată cu doar cîteva zile pînă la alegerile generale locale.

Contextul politic, dar mai ales cel economic, intern şi extern, este extrem de complicat pentru a ne permite o schimbare de Guvern. Este momentul în care mult contează reacţia rapidă la schimbările de situaţie şi problemele tot mai grave.

Economia este în criză. Chiar astăzi Biroul Naţional de Statistică a făcut publice datele cu privire la comerţul exterior ce arată o scădere cu aproape 17 la sută a exporturilor şi cu 21,4 la sută a importurilor. Moldovenii care muncesc peste hotare trimit tot mai puţini bani acasă. În luna aprilie transferurile au scăzut cu 36 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Scad remiterile, se reduce şi consumul, dar suferă şi nivelul de trai al familiilor care primesc aceşti bani.

Situaţia sistemului bancar nu se ameliorează, dimpotrivă, se pare, devine mai complicată. Cu doar o zi pînă la demisia premierului, Banca Națională a Moldovei a instituit supraveghere specială pe un termen de trei luni la cele mai mari bănci, Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. Motivul nu este unul dramatic, BNM vrea să obţină prin instituirea acestei supravegheri, obişnuită, de fapt, pentru activitatea unei bănci centrale, mai multe şi mai detaliate informaţii în comparaţie cu procedurile standard. Alte trei bănci, aflate într-o situaţie mult mai dificilă, se află sub administrarea specială a băncii centrale. Trebuie să se facă lumină şi cu furtul din bănci.

Decizia impulsivă a prim-ministrului dă peste cap unele lucruri legate de implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi respectiv finanţarea externă. Un exemplu ar fi Ministerul Justiţiei şi agenda acestuia. Pînă la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie urmau să fie promovate mai multe proiecte care fac parte din strategia pentru reforma justiției. Era ultima şansă pentru a se încadra în planul de acţiuni. În consecinţă finanţarea din partea UE pentru justiţie va întîrzia, mai mult, Republica Moldova riscă să o piardă. Şi nu este unicul exemplu de acest fel.

Procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE şi respectiv a acordului de liber schimb va fi „conservat” pînă la intrarea în exerciţiul funcţiunii a noului executiv, în loc să fie accelerat, cum o cer oficialii europeni.

Premierul şi-a anunţat demisia în preajma vizitei la Chişinău a misiunii Fondului Monetar Internaţional. Exista speranţa că vor fi iniţiate negocierile unui nou acord, de care depind finanţările de la alţi donatori şi creditori externi, însă discuţiile referitor la un nou program vor fi amînate cel puţin pînă la formarea noului cabinet de miniştri.

Iar cum negocierile, de regulă, durează, acordul ar putea fi semnat, în cel mai bun caz, în toamnă, iar situaţia financiară este foarte dificilă. Republica Moldova poate intra în incapacitate de plată dacă nu va semna un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, sînt de părere mai mulţi experţi. Lipsa unui program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de 2 miliarde 238,1 milioane de lei. Republica Moldova nu are nevoie atît de banii FMI, cît de deblocarea unor finanţări pentru susţinere bugetară.

Demisia Guvernului este ameninţătoare şi în condiţiile în care tensiunile din zonă nu slăbesc, iar doritorii de a destabiliza situaţia aţîţă spiritele.

Şi miniștrii susțin că au fost surprinși de anunțul de demisie făcut astăzi de premierul Chiril Gaburici. Aceștia afirmă că regretă gestul prim-ministrului şi consideră nepotrivit momentul în care a fost făcut, iar unii declară că această demisie este „prea riscantă pentru țară, este vorba despre căderea Guvernului și distrugerea majorității parlamentare”.

Președintele Nicolae Timofti a anunţat că va demara consultări cu partidele parlamentare imediat ce scrisoare de demisie a Guvernului Gaburici va fi depusă la Parlament. Potrivit Constituției, după consultarea fracțiunilor parlamentare, şeful statului, urmează să desemneze un nou candidat pentru funcția de prim-ministru. Noua majoritate va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a instala un nou Guvern. Orice tărăgănare însă ar complica şi mai mult situaţia. Nu întîmplător reprezentanţii alianţei de guvernare au declarat că discuţiile trebuie să fie începute imediat.

Reporter: V. Bercu   editor: F.Galaico

 

img15003970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!